20 Mayıs 2014

Kestane Balı İçin Yerimizi Aldık

Kestane balı için elektrikli çit ile çevirdiğimiz yerimize arılarımızı taşıdık.






18 Mayıs 2014

2014 ilkbaharı.


Bulunduğum köyden daha iyi olacağını düşünerek, şubat ayında arıları çiçeklerin daha fazla olduğunu düşündüğümüz Orhangazi'ye yakın bir yere götürmüştük.   

Arıları koyduğumuz yer şubat ayında bile çiçek yönünden zengindi. 

Şubat ve mart ayları çok iyi geçti. Nisan ayının 2. haftasından sonrası için çok kötü diyebilirim. Nisan'ın ortasında ve sonunda tüm arılara kat koyacağımızı düşünürken ne yazık ki bunu gerçekleştiremedik. 

Nisan ayında arıların bulunduğu tarla ve civarında diz boyu yonca olmasına ve havaların iyi olduğu günler bu yoncaların üzerinde yoğun bir şekilde arı görmemize rağmen, havanın devamlı yağmurlu geçmesinden kovanlarda ne bal görebildik, arıları beslediğimiz halde ne de petek kabarttırabildik. 

Netice itibariyle 2014 ilkbaharı kötü geçti.

Arkadaşla beraber gittiğimiz bölgeden kestane balı için arıları köyüme taşıma kararı aldık. 


Kestane balını aldıktan sonra Trakya'ya ayçiçek balı için gidileceğinden arıları yükleme ve indirme kolaylığı için aynı arılığa koymaya karar verdik. Köyümüzde Kestane ve ıhlamur ağaçlarının daha yoğun olduğu bölgeye arıları ayıdan korumak için elektrikli çit yaptık.

2 gün sonra arıları taşımayı düşünürken arıları koyduğumuz yerin sahibinden kovan kapaklarının açıldığı haberi geldi.

Arılığa gittiğimizde gördüğümüz bir arıcı için en kötü manzaralardan biriydi. 

Arıları koyduğumuz günden itibaren çevredekilerle hiç bir sorunumuz olmamasına rağmen arılıkta bulunan 170 kovan ve ana arı kutularının hepsinin kapakları ve üst örtüleri açılmıştı. Şükür ki zayiatımız çok az olmuştu.  

Bu işi kimlerin yaptığı ile ilgili kendimizce bazı yorumlar yaptık ama buna da şükür diyerek işi Allah'a havale edip olayı kapattık. 





Bunlarda bu yıl beraber hareket ettiğimiz arkadaşların arıları. 

Yapacak fazla bir şey yoktu. 

Arıları hazırlayıp yeni yerimize taşıdık.

İlkbahar kötü geçti ama kestane balı kovanlara yağarsa iyi bal alırız. :)