27 Eylül 2014

Sonbahar İşleri

Bu sıralar sonbahar işleri ile meşgulüm.

Arıcılıkta yeni sezon son bal hasadından sonra başlar. Benim için de ayçiçek balından sonra başladı. 

Bir süredir, arıları sıkıştırma, varroa ile mücadele, ana arıların değiştirilmesi, sonbahar beslemesi, peteklerin muhafazası ve eski peteklerin eritilmesi gibi işlerle meşgulüm. 

Trakya dönüşünden beri arıları kek ile besliyorum. 

Kış için henüz zaman olmasına rağmen bazı arılar kışa hazır hale gelmiş.

Önümüzdeki günlerde çiçek açmasını ve arıların faydalanmasını beklediğimiz sonbahar püreni (süpürgelik) ve kocayemiş (davulga) var. 

Ana arıları da kışa hazırlıyorum. Ana arı kutularında varroa için, ocak ayı başında yaptığım oksalik asit buharından başka bir şey yapmadım. Aralık ayına kadar da bir şey yapmayıp, oksalik asit buharı yapsam yeterli olacak gibi görünüyor.

Kutularda henüz bal kemeri oluşmadı.



Eski petekleri çerçevelerinden ayırdıktan sonra geçen sene yaptığım güneş ile mum eritme aparatında eritiyorum.




18 Eylül 2014

Sezona Bakış

Yazmayalı uzun süre olmuş.

Mevsim koşullarından dolayı ilkbaharda arıları kestane balı için yeteri gibi hazırlayamadık. Kestane ve ıhlamur dönemi fena geçmedi ama sonrasında beklediğimiz balçiği çok geç ve az oluştu. Bu sene balözü akımı az az ve uzun süreli oldu. Yaz yağmurlarının da etkisiyle geçen senelerde pek görmediğimiz temmuz sonu ve ağustos ayında balözü akımı oldu. 

Kestane balı sonrasında Trakya'ya ayçiçeğine gideceğimizden temmuz başı gibi bal hasadı yaptık. Dolasıyla kestane balını diğer senelere göre daha az aldık.




 İlkbaharda fazla polen toplayamadık ama kestaneden aldığımız polen miktarı fena değildi.


 Ana arı üretimine devam edildi.



 Geçen sene yeni ana arı kutularının detaylarını soran arkadaşlar olmuştu. Kutular o zaman deneme aşamasında olduğundan detay vermemiştim, kutuları deneyip kullanıma soktuğum için şimdi kutularla ilgili bazı detayları vereyim. 

Geçen sene ahşaptan az sayıda yapıp denediğim ana arı kutularından memnun kalınca bu sene strafor kutuların yerine ahşap olanları kullanmaya başladım.

Yeni ana arı kutuları iki bölmeli 4+4 çerçeve alıyor. Aradaki bölme kaldırıldığında 9 çerçeve alıyor.


 Yeni arılandırdığım bir kutu. 

 Çerçevelerin üst çıta ölçüsü 252 mm yüksekliği 160 mm

Strafor ana arı kutularının çerçevelerinden biraz daha büyük.

Ben bu ana arı kutularındaki arıları kışlatıyorum. Ana arıları ürettiğim aktif dönem ile kışlama arasındaki yaz döneminde, strafor ana arı kutularında mum güvesi ve kutu terki gibi sıkıntılar oluyordu. 

Yeni ahşap kutuları 60 adet ana arılı olarak devam ediyor. Şu an için bir sıkıntı yok.

 Ayçiçeği.

 Ayçiçeğinde, tarladaki saman kalkmadığından arıları istediğimiz gibi yerleştiremedik. Yuvarlak yerleştirmeyi planlarken iki sıralı şekilde dizmek zorunda kaldık. Bazı sıkıntılar olsa da gerekli müdahalelerle aşmaya çalıştık. 

 Arılarımız Trakya da 5 hafta kaldı. Ben 2 kovandan 1 tenekeden biraz fazla bal aldım, beraber gittiğimiz arkadaşlar 2,5-3 kovandan 1 teneke aldılar. Bu sene Trakya'nın bazı yerlerinde geçen senelerden az olarak 3 kovandan 1 teneke bal alınmış.


 Ve Trakya dönüşünde ballıklar ve fazla petekler alınarak arılar sıkıştırıldı. 

Varroa mücadelesine başlandı. 

Eski peteklerin eritilmesi ve tekrar kullanılacak peteklerin muhafazası için çalışmalar devam ediyor.