2012 yılında arı sütü üretiminin aşamalarını ve inceliklerini, arı sütü üretimine yıllarını veren Sabahattin abiden görmüştük.
Sabahattin abinin bıkmadan usanmadan arı sütü üretimini isteklilere anlatması takdir edilmesi gerekir.
Teşekkürler usta.
Çalışmalara arıcılığın daha az uğraşısı olan kış aylarında başladım.
Transfer için gerekli olan, plastik çin kaşıklarından daha dayanıklı olan geyik boynuzundan yapılmış çin kaşıklarından tedarik ettim.
Arı sütü için kullanılan çerçeveler ve çıtalar yapıldı. Plastik şeritler alınarak çıtalara monte edildi.
Aktarılan kurtçukların kabulünün fazla olmasını için plastik şeritler mumlandı.
Arılık dışındaki hazırlıklar tamamlanmıştı.
Kaç kovanla üretim yapılmalı ki yapılan uğraşıya değsin?
Kestane balı üretim bölgelerinde bulunanlar arı sütü üretimi için aslında dezavantajlı konumda. Diğer bölgelere göre daha az alınsa da balımız değerli ve polen verimi konusunda daha kıt. Arı sütü üretilecek kovanlardan bal hasadı yapılamayacağı için arı sütü üretim maliyetimiz daha fazla.
İlk etapta arı sütü üretimine az sayıda arı ile başlamaya karar verdim.
Genç arısı fazla ve arısı yoğun olarak kovanlar hazırlandı.
Kurtçuk aktarımları yapıldı.
Süt çerçeveleri kovanlara verildi.
Kurtçukların kabul oranı ilk başlarda fazla olmadı. Plastik şeritler mumlandıkça ana arıların kabul oranı arttı.
Sabahattin abi, eşiniz yardım etmeyecekse arı sütü işine başlamayın demişti.
Eş yardımı olmasaydı, olmazdı zaten. :)
Başlangıç.
Tutmayan gözler daha fazla uğraştırıyor.
Tutma oranları giderek artıyor.
Kurtçukları şu an için değerlendiremiyorum.
Tutma oranları arttıkça arı sütü de artıyor.
Şimdilik 6 kovandan bir hasatta 100 gr arı sütü alıyorum.
Hedef.
Maşallah abi,
YanıtlaSilAllah bereketini arttırsın...
Maşallah
YanıtlaSil