ANA ARI ÜRETİMİ
Küçük ve orta ölçekli arıcılık işletmeleri arı
ürünleri üretimi düzenini fazla değiştirmeden ve fazla yatırım yapmadan, kendi
arılıklarının ihtiyacı olan ana arıları üretebilir ve üretmesi de gerekir. Ana
arı üretiminde en önemli konulardan biri damızlık ana arı veya anaç ana arı
konusudur.
Damızlık ana arı konusunda ülkemizde çok
eksik ve yanlışlar var. Günümüzde Anadolu ırkı ve ekotiplerinin ıslahı ile
ilgili az sayıda çalışma olsa da yeterli olmamakta ve arıcının damızlık
ihtiyacını karşılamakta çok yetersiz kalmaktadır.
Ülkemizdeki damızlık ana arı konusundaki
boşluktan yararlanmak amacıyla, sakinliği ve iyi yönleri abartılarak kötü yönlerinden
ise hiç bahsedilmeden, bazı ırk ana arılar ve hibritlerinin, yurt dışından
getirilerek veya yurt içinde üreterek, yüksek fiyatlarla satışı yapılmaktadır.
Bu tür satış yapanlar genellikle, aynı flora ve arıcı tecrübesiyle sadece ana
arıyı değiştirilerek yüksek verim elde edileceği yönünde tanıtım yapıyorlar. Bu
tür tanıtımlara inanarak ana arı alan arıcılar genellikle umduğunu bulamıyor.
Şunu unutmamalıyız ki; aynı florada ve aynı
arıcı tecrübesiyle sadece arı ırkını (ana arıyı) değiştirilerek yüksek verim
artışı sağlamak mümkün değildir. Arıcılıkta verim artışı,her koşula göre arı
yönetme becerisine ulaşılan arıcılık tecrübesi, hastalık ve zararlılarla iyi
mücadele edebilme bilgisi, flora takibi yapılması ve genç ana arıyla
çalışılmasıyla mümkün olur.
Ana
arı mümkünse her yıl değiştirilmeli, en fazla 2 yıl kullanılmalıdır. Arıcı
kullanacağı ana arıları kendisi ürettiğinde, ana arı değiştirme maliyetini an
az düzeye düşürmüş olacak ve fazla yük getirmeyecektir.
Ana
arı nasıl üretilir?
Öncelikle
ana arı üretiminde kullandığımız malzemeleri tanıtalım.
Balmumu
Ana arı Gözü:
Balmumundan
ana arı gözü yapmak için doğal balmumunu “dalak” diye tabir ettiğimiz, arıların
ördüğü petekleri kullanıyoruz.
Önce doğal balmumunu benmari usulüyle ısıtıyoruz. 8–9 mm.
çapında sert ağaçtan yapılmış pürüzsüz çubuğu, önceden hazırladığımız bardak
içindeki soğuk suya soktuktan sonra eriyen balmumuna kısa süreli 8-10 mm. sokup
çıkardıktan sonra tekrar suya sokuyoruz. Bu işlemi çubuğun ucundaki balmumu
yeterli kalınlığa ulaşıncaya kadar 3-5 defa tekrarlıyoruz.
Yaptığımız
ana gözü çubuktan çıkartıldıktan sonra 2-3 mm kalınlığındaki ahşap parçalara
eriyen balmumuyla yapıştırıyoruz.
Ana gözlerini yapıştırdığımız ahşap parçaları, kovana
koyacağımız çerçeveye balmumu damlatılarak yapıştırıyoruz.
Doğal balmumundan ana arı gözü yapılması ucuz olsa da uğraşı
gerektiriyor.
Günümüzde doğal balmumu memelerinin yerine plastik malzemeden
yapılan aparatları kullanıyoruz.
Ana
arı Üretiminde Kullanılan Plastik Parçalar:
Plastikten yapılmış bu parçalar, işimizi kolaylaştırdığı için
doğru malzemeler olduğunu söyleyebiliriz.
Çanak (ana gözü): Sarı parçaya takıyoruz.
Sarı
parça
(çanak tutucu): Çerçeveye sabitlenen “Dip” parçasına tutturuyoruz.
Dip: Çerçeveye 10
veya 12’şer adetten iki sıra olarak 20 veya 24 adet sabitlenen “Dip” parçasına
sarı parçaya takıyoruz.
Tüp
(kafes):
Tüp, ana arının erken doğumlarında, diğer ana memelerini kesmemesi için
kullanıyoruz.
Tüpleri kovanlara ana kabul ettirmede de aktif olarak kullanıyoruz.
Toplandığında bu şekilde takım hale geliyor ve doğal balmumu
memelerinin işlevini yerine getirmeye hazır oluyor.
Ana memesi çerçevesi
2 adet kalınca çıtayı, çerçeve yan çıtaları arasına
çakıyoruz. Dipliklerin ya da doğal memelerin çıtalarını bu kalın çıtalara
tutturuyoruz. Bu memelerin takılacağı çıtalar döndürülebilir olmalı ama çok da
gevşek olmamalı.
Kurtçuk aktarma (tığları) kaşıkları.
Anaç koloniden, ana gözüne, kurtçuğu (larvayı) almak için
kullandığımız aletler.
Ana
arı Çiftleştirme Kutusu:
Ana arı memelerini veya yeni doğan ana arıların
çiftleştirilmek üzere verdiğimiz çiftleştirme kutuları.
Ülkemizde, hem bazı önde gelen ana arı üreticilerinin tasarladıkları, hem de her arıcının kendi durumuna göre yaptığı bir sürü örnek mevcut. En az işçi arıyla, en yüksek kalitede ana arı çiftleştirme mantığı üzerine kurulan bir sistem.
Ana arı, güçlü koloniden çiftleşme uçuşuna çıktığında daha iyi çiftleşeceği tezini göz önünde bulundurarak, ana arı çiftleştirmek için kullandığımız kutu veya kovanları tanıtalım.
Ülkemizde, hem bazı önde gelen ana arı üreticilerinin tasarladıkları, hem de her arıcının kendi durumuna göre yaptığı bir sürü örnek mevcut. En az işçi arıyla, en yüksek kalitede ana arı çiftleştirme mantığı üzerine kurulan bir sistem.
Ana arı, güçlü koloniden çiftleşme uçuşuna çıktığında daha iyi çiftleşeceği tezini göz önünde bulundurarak, ana arı çiftleştirmek için kullandığımız kutu veya kovanları tanıtalım.
Tek gözlü strafor çiftleştirme kutuları.
2 gözlü (aynı zamanda tek gözlü de
kullanılabilen) ahşap çiftleştirme kutusu.
Standart çerçeve kullanılan yarım kovan
(ruşet)
Destekleme
Kovanı:
Destekleme kovanı, çiftleştirme kutularını ilk etapta
arılandırmak ve daha sonra arılı, yavrulu ve ballı çerçevelerin değiştirme
işlemlerini yaparak, çiftleştirme kutularının ihtiyacına göre desteklemede
kullandığımız kovandır.
Çiftleştirme
kutuları ufak, çerçeve sayısı az ve yoğun yavru faaliyetine maruz
kaldıklarından bal stoklamasında yetersiz kalıyorlar. Bilhassa kış döneminde
ballı çerçeveye ihtiyaç duyuluyor. Bunun için destekleme kovanlarını yoğun
beslemeye tabi tutarak çerçeveleri ballandırıyor, sırlandıktan sonra
yedekliyoruz. İhtiyaç duyulduğunda bu ballı çerçeveleri çiftleştirme kutularına
veriyoruz.
Standart kovanın bazı ilaveler yapılarak 2 sıralı 40 ufak
çerçeveli destekleme kovanına çevrilmiş hali. Bu tip kovanda, alt sıradan
çerçeve alış verişi biraz zor oluyor.
Gerekli olduğunda, çiftleştirme kutularından yavrulu, arılı
veya ballı çerçeve alış verişi yaptığımızda çok katlı ve katları ayrılabilir
olanları daha kullanışlı oluyor.
Çerçeve Peteklendirme:
Ana arı üretimine yeni başlanılıp çiftleştirme
kutularında kabartılmış petekler olmadığında çerçevelerin peteklendirilmesi
gerekir.
Peteklendirme işlemi, ana arı
çiftleştirme kutularının temel petek takılmış 4 çerçevesini standart çerçeveye
bağladıktan sonra, standart kovanlara vererek arılar tarafından kabartılması
yoluyla yapılabildiği gibi, standart çerçevelerde kullandığımız kabartılmış
peteklerin kesilerek takılması yoluyla da yapılabilir.
Normal kovanlarda kullandığımız
çerçevelerdeki kabarmış peteklerden, 6 adet ufak çerçevelere sıkı geçecek
şekilde keserek peteklendiriyoruz.
Yavrulu petek kesmek zorunda kalırsak, kapalı
gözlü yavrulu çerçeveyi, sıcak havada ve gölgede, kısa sürede kesip,
çerçevelere takıp en kısa zamanda arılandırıyoruz.
Çiftleştirme kutu
çerçevelerinin peteklendirilmesi için destekleme kovanları da kullanılabilir.
Standart
kovanlarda ve yarım çerçevelik kutularda kullanılabilen katlanır çerçevelerde
kullanışlı oluyor.
Ana arı Memesi Üretim Kovanı (Başlatıcı) Hazırlama:
Başlatıcı
kovan, ana arı, ana arı olabilecek kurtçuk (larva) ve yumurta olmadan iki
şekilde hazırlanabilir.
1-
8-9 çerçeveli arının anası 2 yavrulu çerçeve
ile birlikte ruşete alınır veya 6-7 çerçevelik arının sadece anası alınır,
alınan bu ana başka kovanda kullanılabilir veya farklı şekilde değerlendirilir.
Kovandaki
arılar kovan içine silkelenir, yumurtalı, kurtçuklu ve kapalı yavrulu
çerçevelerin tamamı başka kovanlara dağıtılır. Kabarmış petek /
çiçektozlu-ballı / çiçektozlu-ballı / kabarmış petek olarak 4 çerçeve şeklinde
düzenlenir ve sıkıştırma tahtası ile sıkıştırılır. Kovan girişi 1 cm olacak
şekilde daraltılır.
Bu şekilde
hazırlanan kovana 1-2 saat sonra kurtçuk aktarılan ana memesi çerçevesi
verilebilir. Bir gün sonra da yavrulu çerçeve verilmesi gerekir.
2-
Kovandaki ana arı, 2 çerçeveli ana arı
kafesine, çıkmak üzere yavrulu çerçeveyle veya kabarmış peteklerle beraber
alınır. Ana arı kovanda bu şekilde 7 veya 8 gün kaldıktan sonra, arı 8-9
çerçeve ise ana arı kafesindeki yavrulu çerçeveler ile ruşete alınır, eğer 6-7
çerçeve arısı varsa sadece anasını alarak yavrulu çerçevelerin üzerindeki
arılar kovana silkelenerek arısız şekilde diğer kovanlara verilir.
Kovan,
kabarmış petek / çiçektozlu-ballı / açık yavrulu / yavrulu / çıkan yavrulu
olarak 5 çerçeve şeklinde düzenlenir ve sıkıştırma tahtası ile sıkıştırılır.
Kovan girişi 1 cm olacak şekilde daraltılır.
Bu kovanlar
aynı arılıkta yeri değiştirilerek, tarlacı arısı olmayacak şekilde
hazırlanmamalı. Kovanda tarlacı arı ve en önemlisi bol genç arı olmalı.
Yumurtanın Gelişim Süreci:
Ana arı üretiminde bilmemiz gereken en önemli
unsurlardan birisi de yumurtanın gelişim sürecidir. İşçi arı ve ana arı, döllü
yumurtadan oluşmaktadır.
Kolonideki döllü yumurtalar her şey yolunda olduğunda 4’üncü, 5’inci ve 6’ncı günlerde, kurtçuğa dönüştükten sonra az miktarda arı sütü ile beslenilmektedir.
Ana arının varlığının devamı ile 6’ncı gün sonunda kaba beslemeye geçilmektedir.
Dolayısı ile 6’ncı gününde olan bir kurtçuktan da ana arı üretilebilmesi mümkündür. Ancak 6. günündeki kurtçuktan oluşturulan ana arının verimli olup olmayacağı tartışılır.
Eğer kovanda ana arı yoksa ana arı üretilmesi planlanan kurtçuk 4’üncü gününde ise normalden çok daha fazla arı sütü ile beslenmektedir. Bu durum kurtçuğun çok daha fazla arı sütü tüketmesine ve dolayısı ile iyi beslenmiş bir ana arının oluşmasını sağlamaktadır.
İşçi arı olacak kurtçuğa arı sütü verilmekte ancak bu miktar hiç bir zaman ana arı olacak kurtçuğa verilen arı sütü miktarına ulaşamamaktadır.
Bilmeliyiz ki ana arının kaliteli olması için gerekli birçok şarttan sadece birisi olan iyi arı sütü ile beslenmesi bizim kontrol edebileceğimiz bir noktadır.
Yukarıdaki gibi tablolar ana arıların
memelerden çıkış zamanlarını takip etmekte yardımcı olur.
Anaç (Damızlık)
Koloni Seçimi:
Damızlık Ana arı: Yapılan ıslah çalışmalarıyla, iyi
özellikleri arttırılmış ve kötü özellikler azaltılmış, istenen özelliklerini
kendinden sonraki kuşağa aktarabilen ana arı.
Anaç Ana arı: Uzun süre takip edilerek, kendisinde
bulunan istenilen özellikleri, kendinden sonrakilere aktarabildiği tespit
edilen ana arı.
Birçok yerde damızlık koloni ifadesinden
bahsedilir. Günümüz koşullarında bizim için en iyisi ırk konusuna fazla
takılmadan, yerel ırkların dışında bir seçeneği düşünmeyerek, bölgemizde
bulunan yerel ırkları seçme yöntemiyle çoğaltarak kullanmamız olacaktır.
Damızlık koloniden ziyade, üretimimiz için anaç koloni ifadesi daha yerinde olacaktır.
Arılığımızda bulunan tüm kolonilerin kayıtları olmalı, bu kayıtlarda ilgili kolonilerin hangi koloniden ürediği, nereden alındığı ve tüm kolonilerin beğendiğimiz ve beğenmediğimiz özelliklerini kayıt altına alıyoruz.
Kısacası birisi arılığınıza gelse hangi koloniden çok memnunsun diye sorsa göstereceğin koloni anaç koloni değildir. Anaç koloni bu gösterdiğiniz koloninin üretildiği, geldiği, alındığı kolonidir.
Ana arı üreteceğimiz anaç kolonileri seçerken, seçim yapılacak koloni sayısının mümkün olduğunca çok olmasının yanında, seçeceğimiz anaç koloni sayısının da en çok beğendiğimiz tek koloni değil, arılığımızda bulunan koloni sayısına göre iyi özellikler gösteren mümkün olduğunca çok koloniyi anaç olarak seçmekte fayda vardır.
Özellikle kurtçuk aktarım (larva transfer)
yönteminde, tek koloniden çok sayıda meme üretilmesi, bir kaç nesil sonra
arılıkta yakın akrabalılık problemlerine yol açar. Yakın akrabalılıkla birlikte
genetik çeşitlilik azalır, diploid erkekler, sakat arılar oluşur, arılarımız
hastalıklara karşı daha dirençsiz hale gelir.
Yerel arıyı nereden bulacağız?
Anaç koloni, çevremizde uzun süredir arıcılık yapan arıcılardan, doğada kendi başlarına yaşama yeteneği kazanmış doğal koloniler olabileceği gibi, belli bir müddet kendi arılığımızda takip ettiğimiz kolonilerde de anaç koloni niteliği taşıyan koloniler bulunabilir.
Anaç koloniyi tespit etmek kadar, arılığınızda bulunmasını istemediğiniz tüm kolonilerin analarını imha etmeyi de göğüslemek gerekir. Bu ayıklamayı yaptıkça, istenilen özellikte arılarla çalışmak ve başarılı olmak mümkündür.
Bu çalışmalar 1-2 yıl içinde olabilecek kadar basit değildir. Uzun süre sonunda bilinçli davranıldığında, istediğimiz özellikleri olan kolonilerin bulunduğu arılığa sahip olabiliriz.
Anaç koloni, çevremizde uzun süredir arıcılık yapan arıcılardan, doğada kendi başlarına yaşama yeteneği kazanmış doğal koloniler olabileceği gibi, belli bir müddet kendi arılığımızda takip ettiğimiz kolonilerde de anaç koloni niteliği taşıyan koloniler bulunabilir.
Anaç koloniyi tespit etmek kadar, arılığınızda bulunmasını istemediğiniz tüm kolonilerin analarını imha etmeyi de göğüslemek gerekir. Bu ayıklamayı yaptıkça, istenilen özellikte arılarla çalışmak ve başarılı olmak mümkündür.
Bu çalışmalar 1-2 yıl içinde olabilecek kadar basit değildir. Uzun süre sonunda bilinçli davranıldığında, istediğimiz özellikleri olan kolonilerin bulunduğu arılığa sahip olabiliriz.
Ananın kullanım değeri, koloninin genel
başarısı ile ölçülüyor. En çok bal, en çok yavru, hastalıklara dayanıklılık vb.
Fakat bir arının anaçlık (damızlık) değeri, genetik özelliklerini kendinden
sonraki nesillere aktarabilme kapasitesi ile ölçülüyor.
Arılığımızdaki çok başarılı bir arıdan ürettiğimiz analar da aynı özelliklere sahip olmuyorsa, anaçlık (damızlık) değerinin düşük olduğunu, tam tersi, ürettiğimiz analar, üretildikleri koloninin bütün özelliklerini devam ettiriyorsa elimizde anaçlık (damızlık) değeri yüksek bir arı olduğunu anlıyoruz.
Bunu tespit edebilmek için, disiplinli bir kayıt sistemi oluşturarak, yıllar içinde bütün kolonilerin verimliliklerini, birbirleriyle olan aile ilişkilerini takip etmek gerekir.
Arılığımızdaki çok başarılı bir arıdan ürettiğimiz analar da aynı özelliklere sahip olmuyorsa, anaçlık (damızlık) değerinin düşük olduğunu, tam tersi, ürettiğimiz analar, üretildikleri koloninin bütün özelliklerini devam ettiriyorsa elimizde anaçlık (damızlık) değeri yüksek bir arı olduğunu anlıyoruz.
Bunu tespit edebilmek için, disiplinli bir kayıt sistemi oluşturarak, yıllar içinde bütün kolonilerin verimliliklerini, birbirleriyle olan aile ilişkilerini takip etmek gerekir.
Anaç koloni seçiminde ana kurallarımız:
* Yerel arı olacak.
* Elimizdeki tüm kolonilerin istediğimiz ve istemediğimiz özelliklerini takip ve kayıt edeceğiz.
* İstemediğimiz özellikleri taşıyan kolonilerin üretildiği anaçları iptal edeceğiz.
* Arılığımızdaki en iyi arı ve arıları değil, en iyi arıların yetiştirildiği kolonileri anaç olarak seçeceğiz.
* Yerel arı olacak.
* Elimizdeki tüm kolonilerin istediğimiz ve istemediğimiz özelliklerini takip ve kayıt edeceğiz.
* İstemediğimiz özellikleri taşıyan kolonilerin üretildiği anaçları iptal edeceğiz.
* Arılığımızdaki en iyi arı ve arıları değil, en iyi arıların yetiştirildiği kolonileri anaç olarak seçeceğiz.
Kurtçuk aktarımı:
Ana arı
memelerinin temizlenmesi ve dezenfekte edilebilmesi için, doğal mum veya
plastik malzeme olan memelere boş halde sıvı şerbet püskürterek yalamaları ve
temizlemeleri için ana arı memesi üretim kolonisine veriyoruz. Arıların memeleri temizlemeleri için yaklaşık
1 saat yeterli oluyor.
Kurtçuk
aktarımını oda içerisinde veya güneşsiz kapalı havada yapıyorsak, petek
gözlerinin dibini görebilmemizi kolaylaştırmak için kafa lambası kullanmak
faydalı oluyor.
Kurtçuk aktarımını nerede yapıyoruz?
Kurtçuk aktarımının yapılacağı yerin ideal şartları konusunda, birçok kaynakta belirli oranda nemden, belirli ısıdan ve daha bir sürü şarttan bahsedilmektedir. İstenen bu şartları sağlamak, arazide çoğunlukla mümkün olmamaktadır.
Kurtçuk aktarımını nerede yapıyoruz?
Kurtçuk aktarımının yapılacağı yerin ideal şartları konusunda, birçok kaynakta belirli oranda nemden, belirli ısıdan ve daha bir sürü şarttan bahsedilmektedir. İstenen bu şartları sağlamak, arazide çoğunlukla mümkün olmamaktadır.
Güneşli ve rüzgârsız havalarda açık arazide kovanların yanında bile aktarım yapılabiliyor. Açık arazide kurtçuk aktarımı yaptığımızda, kurtçukları direk güneş ışığında uzun süre tutmamaya özen gösteriyoruz.
Temizlenmesi için ana arı
üretim kolonisine verdiğimiz, ana memelerinin olduğu çerçeveyi alıyoruz.
Aktarılacak kurtçukların alınacağı, anaç koloniden daha önce belirlediğimiz çerçeveyi çıkarıp, arıları silkelemeden fırçayla süpürerek uzaklaştırıyoruz. Silkme esnasında açık balözü olan çerçevelerden akan balözü çalışmayı zorlaştırıyor.
Çerçeveyi karşımıza hafif eğik biçimde yerleştiriyoruz. Kurtçukları görmek için eğimli yatırmak gerekiyor.
Aktarılacak kurtçukların alınacağı, anaç koloniden daha önce belirlediğimiz çerçeveyi çıkarıp, arıları silkelemeden fırçayla süpürerek uzaklaştırıyoruz. Silkme esnasında açık balözü olan çerçevelerden akan balözü çalışmayı zorlaştırıyor.
Çerçeveyi karşımıza hafif eğik biçimde yerleştiriyoruz. Kurtçukları görmek için eğimli yatırmak gerekiyor.
Yumurtaların olduğu yere
yakın olan kurtçuklar genelde en uygun kurtçuklardır.
Alacağımız
kurtçukların en küçük kurtçuk olmasına özen gösteriyoruz. Ne kadar küçük
olursa, o kadar fazla arı sütüyle beslenebileceğini unutmamamız gerekir.
Kurtçuğu
alacağımız Çin kaşığını (kurtçuk aktarma tığı), kurtçuğun sırt kısmından, petek
gözünün duvarına yanaştırıp, kurtçuğu sütlü kısmıyla beraber aldıktan sonra
temiz olan meme çanağının dibine yavaşça bırakıyoruz.
Kurtçuk
aktarımını yapmadan önce göze, küçük bir damla taze arı sütü konulursa, aktarım
sırasında geçen süre içinde kurtçuğun kurumasını ve çerçeveyi meme üretim
kolonisine verirken gözün açık kısmı aşağıya bakacağından kurtçuğun düşmesini
engelliyoruz. Aktarım yapılacak göze arı sütü koymak veya kurtçuk alınırken
altındaki süt ile beraber almak ana memesi olacak kurtçuğun kabul oranını
arttırır.
Ana arı üretiminde çok sıkı bir kayıt sistemi uygulanması gerektiğinden, aktardığımız çanakların bulundukları çerçevelerin uygun yerlerine takip amaçlı anaç kolonilerin numaralarını yazıp, kayıt altına alıyoruz.
Bir ana arı üretim kolonisine kaç adet ana memesi vereceğiz?
İlk aktarımlarda tutma oranlarının düşük olacağı göz önünde bulundurularak, 1 çerçevede 20 ana memesi olursa, güçlü bir üretim kolonisine 2 çerçeve, yani 40 ana memesi verilebilir.
Aktarmalar tamamlandığında, seri şekilde ana arı memesi
üretim kolonisine ana memeli çerçeveleri veriyoruz. Aktardığımız kurtçukların
beslenmeye başlandığı, ana adaylarının kabul gördüğü, ilk 2 saatte belli
oluyor. Ertesi gün yapılan kontrollerde tutan ana memesi sayısı netleşiyor.
Ana arı memesi üretim kolonisindeki çerçeveleri
sırasıyla, Ballı/Polenli – Ana memeli – Ballı/Polenli – Ana memeli –
Ballı/Polenli – Şurupluk, olacak şekilde
düzenliyoruz.
Koloniye ana
memeli çerçeveleri verdikten sonra, bolca sıvı besleme ürünüyle (1/1 şurup)
besliyoruz. Ana arı memesi üretim kolonisinin beslenmesi, iyi ana arının
oluşmasında ve ana arı memelerinin tutma oranlarının yüksek olmasında çok
önemlidir.
Kurtçuk
aktarımının ertesi günü yapılanlar:
Kurtçuk aktarımından
1 gün sonra, aktardığımız kurtçukların tutup tutmadığını kontrol ediyoruz. Bu
kontrolleri yaparken, gözlerdeki kurtçukların düşmemesi için çerçeveleri
sarsmadan çıkartmaya özen gösteriyoruz.
Ana arı memesi kabul
görüntüsü.
Tekrar
belirtmek gerekirse, iyi beslenmiş bir koloni ve yüksek kabul oranı. Ne kadar
çok ilgi, o kadar yüksek kabul oranı.
Kovandaki varroaların
ana arı memelerine girmelerini önlemek için, diğer kovanlarımızdan açık gözlü
yavrulu ve ana memelerinden önce kapanacak (tercihen erkek yavrulu ve
ballı) 1 çerçeveyi ana arı memesi üretim
kolonisine veriyoruz.
Koloniyi
yine bolca şurup ile besliyoruz.
Aktardığımız
kurtçukların 5 gün sonra kapanması gerekir. 4.gün kapanmış ise biraz iri
kurtçukları aktarmışız demektir. Ana memeleri kapandıktan 7 gün sonra, ana arı
gözden çıkar.
Çiftleştirme kutusu arılandırma:
Ana arı çiftleştirme kutularını arılandırırken,
daha önce “Çerçeve peteklendirme” ve “Destekleme kovanı”
bölümünde hazırladığımız çerçevelerden yararlanıyoruz.
Ana arı
çiftleştirme kutularına mümkünse 1 adet kapalı gözlü yavrulu, 1 adet ballı
polenli çerçeve, 1 adet kabarmış petekli boş çerçeve koyuyoruz, 4 çerçevelik olanlara 1 adet ham petekli
çerçeve konabilir.
Kutuları doldururken plastik kova
kullanılabilir. Arılı çerçeveyi kovanın içine silkeledikten sonra kovanın
içindeki arıların üzerlerine sprey ile biraz su püskürtüyoruz. Plastik kovanın
içindeki arıları yeteri miktarda kutu içine döküyoruz.
Silkeleme sonrası kutular başka arılığa (5 km uzağa) götürülmeyecekse biraz fazla arı silkelemek gerekir, tarlacı arılar geriye dönünce kalan genç işçiler çerçeveleri sarabilmelidir.
Bu kutulara arı silkelendikten sonra 3-4 gün
uçuş deliği kapatma uygulaması yapılsa da bizler bu yöntemi hiç kullanmıyoruz.
Çünkü tarlacılar 10-15 günde bile eski yerlerini unutmuyorlar.
Yavrulu çerçevelerin üzerinde daha çok
yavrulara bakan genç işçi arılar olacağından, kutulara arı silkeleyeceğimizde
bu çerçeveleri tercih etmekte fayda var.
Kovanlardan arı silkelerken aşırıya kaçmayıp,
geceleri ısının düşeceğini de düşünerek kovanda kalan arıların yavruları
üşütmeyecek sayıda kalmasına dikkat ediyoruz.
Arılandırdığımız çiftleştirme kutularını, yer
sıkıntısından dolayı kuvvetli kolonilerimizin olduğu arılığa koymak zorunda
olduğumuzda en arka sıraya koymayı tercih ediyoruz.
Ana Arı Çiftleştirme Kutuları Numaralandırma:
Ana arı çiftleştirme kutularının kayıtlarını sağlıklı tutabilmemiz için numaralandırıyoruz.
Ana arı çiftleştirme kutularının kayıtlarını sağlıklı tutabilmemiz için numaralandırıyoruz.
Genel kayıt tutmalarda kişisel birçok yöntem
geliştiriliyor. Mühim olan, sahip olduğumuz ana arıların nereden geldiklerini
bilmek için kayıt altına almaktır.
Çiftleşme uçuşundan dönen ana arının çıktığı
kutuyu karıştırmaması için kutu önlerini değişik renk ve şekillerle boyuyoruz.
Ana memesi
dağıtımı:
Kurtçuk aktarımından yaklaşık
5 gün sonra ana memeleri kapanır. Ana memelerini doğumlar başlamadan önce çiftleştirme
olarak kullanılacak kolonilere vermek gerekir.
Ana arı
memelerini strafor ana arı çiftleştirme kutularına, 5 çerçevelik yarım
kovanlara (ruşet) veya normal kovanlara, sonuçta ana arısı olmayan kolonilere
ya da koloniciklere veriyoruz. Bu kolonileri nasıl oluşturduğumuzu daha önce
yazmıştık, ancak dikkat ettiğimiz birkaç konuyu da belirtelim.
Eğer meme vereceğimiz koloni yeni oluşturulmadı ise ve uzun süredir bir şekilde ana arı üretiminde kullanılıyorsa, daha önceki turda verdiğimiz ana arı uçuştan dönemedi, uzun süredir anasız veya yavrusuz kaldı ise, yalancı ana oluşma riski açısından mutlaka kontrol ediyoruz. Yalancı ana yapmış kolonilere meme vermiyoruz.
Yavrulu
kolonilere meme verilecekse, ana arı alındıktan sonra arıların yapacakları ana
memelerini kontrol edip, ana memesi varsa bozuyoruz. Doğal ana memesi olan
koloni bizim vereceğimiz memeyi kesmese bile, doğal ana erken doğarsa
vereceğimiz memeyi bozar.
Ayrıca
memeleri kolonilere dağıtacağımıza göre önümüzde bir seçenek daha var.
Tüm memeleri
kullanacaksak, tekrar ana arı üretilmeyecekse ana arı memesi üretim kolonisi
boşa çıkacak. Bu koloniyi ya parçalayarak memeler vereceğiz ya da daha önceden
yedeğe aldığımız bu koloninin ana arısını kafese koyarak tekrar koloniye geri
vereceğiz. Dağıtma işleminde böldüğümüz kovanları uzağa götürmeden; önüne,
arkasına, sağına, soluna bölebiliriz.
Ana arısız olduğunu anladıktan sonra ana arı memesi verilen koloninin doğacak ana arıyı kabul etmeme gibi bir durumla karşılaşmadık. Koloniye doğan her ana eğer bir fiziki problemi yoksa kabul ediliyor.
Ana arısız olduğunu anladıktan sonra ana arı memesi verilen koloninin doğacak ana arıyı kabul etmeme gibi bir durumla karşılaşmadık. Koloniye doğan her ana eğer bir fiziki problemi yoksa kabul ediliyor.
Memelerin verileceği kutuları
önceden belirliyoruz. İşçi arı yoğunluğu, meme kontrolü ve yalancılama kontrolü
yapıyoruz. Kutuları kolay açılabilir halde kapatıyoruz.
Memeleri bulundukları üretim kolonisinden alıyoruz. Yine ters çevirmeden tek tek kutulara veriyoruz.
Memeleri bulundukları üretim kolonisinden alıyoruz. Yine ters çevirmeden tek tek kutulara veriyoruz.
Memeyi
arının en yoğun olduğu 2 çerçeve arasına sarsmadan takıyoruz. Tüm verdiğimiz
memeli kutuları kayıt altına alıyoruz.
Memeleri
dağıttık, artan memeler oldu. Artanları korumaya almamız gerekir. Bu iş için
üretilmiş olan tüpleri kullanıyoruz.
Ana
memelerine tüp takıldığında, arılar ana memelerinden uzaklaşıp, ana memelerinin
üşümemesi için ana arıların çıkmasına yakın zamanda tüpleri takıyoruz. Ana
arılar, memeler kapandıktan 7 gün sonra doğacağından, ana memelerin kapanma
tarihini bilmek gerekiyor.
Tüpleri takmadan önce alt
kapaklarında bulunan oyuklara da bal koyuyoruz. Ana arılar hepsi birden
doğduklarında bazı anaları beslemeyebiliyorlar. Dolayısı ile ana arı o baldan
faydalanıyor.
Memeleri kutulara dağıttık ve doğacakları tarihi biliyoruz. Ana arının doğmadığı ana memelerine zarar vermemek için, kontrolleri tahmini doğum tarihinden 1 gün sonra yapıyoruz.
Memeleri kutulara dağıttık ve doğacakları tarihi biliyoruz. Ana arının doğmadığı ana memelerine zarar vermemek için, kontrolleri tahmini doğum tarihinden 1 gün sonra yapıyoruz.
Kutuyu
açıyoruz, memenin bulunduğu çerçeveleri yavaşça aralıyoruz ve memenin
pozisyonunu bozmadan doğumu kontrol ediyoruz. Ana arı doğmuş bir memenin alt
bölümü çok düzgün biçimde kesilmiş halde oluyor.
Memeyi
alıyoruz ve kutuda doğum sonrası mutlaka genç ana arıyı arıyoruz.
Ana arılar
ilk doğduklarında daha kül renginde, buğulu bir tonda ve daha tüylü oluyorlar.
Ana arı
görüldükten sonra kutu dikkatlice kapatılıyor ve kayıt altına alınıyor.
Çiftleştirme
kutusu kontrolleri:
Kontrollerde memelerin
bazılarında doğum gerçekleşmiyor. Doğmayan memeler bozularak sebebi
araştırılmalıdır. Doğmayan ana arıların pupaları (büyük kurtçuklar) kahverengi
renk tonunda ise virüs, bakteri veya üşümeden kaynaklanan ölüm olduğunu söyleyebiliriz.
Varroa hasarını görmek zaten çok kolay, ana arıların kanatları hiç gelişemiyor.
Biraz tecrübe edindikten sonra kutuda ananın olup olmadığı, kutu açıldığında anlaşılabiliyor. Ana doğdu ise arılar sessiz ve sakin işlerine bakıyorlar, memeden ana arı doğmadı ise, arılar telaşlı ve hareketli oluyorlar.
Biraz tecrübe edindikten sonra kutuda ananın olup olmadığı, kutu açıldığında anlaşılabiliyor. Ana doğdu ise arılar sessiz ve sakin işlerine bakıyorlar, memeden ana arı doğmadı ise, arılar telaşlı ve hareketli oluyorlar.
İlk
oluşturduğumuz kutularda ana doğmadığında kutuda yavru da yoksa yalancılama
süreci başlıyor. Anası doğmayan kutuların yalancılamasını önlemek için diğer
kutulardan veya destekleme kovanından yavrulu çerçeve vermek gerekir.
Ana arı
çiftleştirme kutularında yeni doğmuş ana olsa dahi, ananın çiftleşme uçuşundan
gelip yumurtlayıncaya kadar geçen sürede kutuları yavrusuz bırakmamak gerekir.
Ana arının
doğmadığı kutulara yavrulu çerçeve verdiğimizde hemen yeniden meme yapmaya
uğraşırlar, bize yeni ana arı memelerinin yetişmesi için gereken süreyi
kazandıracaktır, bu kutuya yeni meme verdiğimizde kendi yaptıkları memeleri
temizlememiz gerekir.
Diğer kutularda yavrulu çerçeve yoksa bu kutuda ana üretmekten vazgeçip, arıları azar azar diğer kutuların önlerine silkeliyoruz ve kutuyu yerinden kaldırıyoruz.
Diğer kutularda yavrulu çerçeve yoksa bu kutuda ana üretmekten vazgeçip, arıları azar azar diğer kutuların önlerine silkeliyoruz ve kutuyu yerinden kaldırıyoruz.
Ana arıların doğduklarını
gördükten sonra, 5 gün hiç rahatsız etmiyoruz. 5 günden sonra kutudaki ana
varlığını kontrol ediyoruz. Biraz erken olsa da bu kontrolde ana arının
çiftleşme uçuşuna çıktığının işaretlerini de görebiliyoruz.
Çiftleşmeden dönmüş ana arının
çiftleşme sonrası getirdiği çiftleşme işareti.
Arılıkta ana
arı üretimi arttıkça karşılaşacağınız manzaralarından birisi de çiftleşme
uçuşundan dönen arıların görülmesidir.
İşaretli görülen ana arılar 4 - 5 gün içinde yumurtlamaya başlayacaktır.
Bu aşamada kutuyu kontrol ettik ve ana arıyı göremediysek, ana çiftleşme uçuşunda olabileceğinden kayıt altına alarak ertesi gün tekrar kontrol ediyoruz.
2’nci kontrolde de ana arı görülemez ise, diğer kutulardan açık gözlü yavrulu bir çerçeve vererek ana arı kaybı konusunda emin oluyoruz.
İşaretli görülen ana arılar 4 - 5 gün içinde yumurtlamaya başlayacaktır.
Bu aşamada kutuyu kontrol ettik ve ana arıyı göremediysek, ana çiftleşme uçuşunda olabileceğinden kayıt altına alarak ertesi gün tekrar kontrol ediyoruz.
2’nci kontrolde de ana arı görülemez ise, diğer kutulardan açık gözlü yavrulu bir çerçeve vererek ana arı kaybı konusunda emin oluyoruz.
Ana arının
çiftleşme uçuşuna çıkamaması ve uçuştan dönememesi ile ilgili sebepler:
* Ana arının
doğumundan sonra çiftleşme uçuşuna çıkışına kadar sürede yeterli beslenememesi.
* Ana arıların varroa hasarına maruz kalması.
* Arı kuşları, kırlangıçlar.
* Bahar aylarındaki aniden bozulan havalar.
* Fiziki sıkıntısı var ise uçuşta ana arı kayıpları.
* Bahar aylarındaki aniden bozulan havalar.
* Fiziki sıkıntısı var ise uçuşta ana arı kayıpları.
* Ana arıların çıktığı kutuyu şaşırması.
Ana arının uçuştan dönemediği zaman ne yapıyoruz?
Arılıkta yumurtlamaya başlamış ana arılardan kafese alıp, ana arısı dönemeyen kutulara bir haftalığına veriyoruz. Ana arının yumurtlayarak kutu düzenini tekrar kurmasını sağlıyoruz.
Yapılan
kontrollerde yukarıdaki gibi ana arının yumurtladığı çerçeve görüldüğünde, ilk
tur ana arı üretiminin uğraşmalı süreci tamamlanıyor.
Yumurtlayan
anaların olduğu kutuları kayda alıyoruz.
Kontroller
esnasında karşılaşma ihtimali olan bir görüntü de, bir gözde 2 yumurtanın
olması. Normal bir ana arının ilk yumurtlamaya başladığında az da olsa bir
gözde 2 yumurta görülebiliyor.
Bu durumda olan kutuları kayda alarak, süreç takip edilerek şüphe devam ediyorsa yavrular kapanana kadar beklenmelidir.
Bu durumda olan kutuları kayda alarak, süreç takip edilerek şüphe devam ediyorsa yavrular kapanana kadar beklenmelidir.
Ana arı hasadı ve kovana verilmesi:
Ürettiğimiz
ana arıları nasıl kullanıyoruz?
Öncelikle kayıtlarımızdan
hasat edilecekler belirlenir ve ana arılar kutularda bulunur. Ana arılar
kutulardan alınırken kayıt işlemlerini unutmuyoruz.
Ürettiğimiz
ana arıları nasıl kullanacağız sorusuna vereceğimiz cevaba göre ana arı
hasadında kullanacağımız malzemeleri belirliyoruz.
Arı bölme
işlemi yaparak ürettiğimiz ana arıları takacaksak veya ana arı değiştireceksek en
güzel yöntem, tüplerin sarı parçaya geçen kısmına kek koyarak ana arıları tüp
ile vermektir.
Güçlü kolonilerde ana
arı değişimi de tüplerle yapılabilir.
Eğer ana
arılar uzağa gönderilecekse yanına refakatçi olarak genç işçilerden 8-10 adet
koyuyoruz. Hemen kullanacağımız ana arılara işçi arı koymayı tercih etmiyoruz.
İkinci Tur:
Ana arıları
hasat ettik.
İkinci tura
başlıyoruz.
Ana arı
üretiminde program yaparak çalışmak gerekiyor, ana arıları kutulardan almayı
planladığımızdan en az 1 hafta önce 2’nci tur kurtçuk aktarımı yapıyoruz. Çünkü
kutulardan anaları aldığımız da 2’nci tur ana memeleri hazır olmalı.
Ana arıları topladığımıza göre artık ana
memelerini ya da doğmuşlar ise tüplerle bakire ana arıları tekrar kutulara
dağıtıyoruz. Ana arılarını toplar toplamaz, beklemeye gerek olmadan bakire ana
arıları verebiliriz.
Ana arı memesi üretim kovanı yavru takviyesi
yapılmadan 2 turdan fazla kullanılmamalıdır.
Ana arı İşaretleme (markalama):
Ana arıları, işçi arılardan ayırabilmemizi kolaylaştırmak için, ana arının sırt kısmını boyuyoruz veya numara yapıştırıyoruz.
Boya ile işaretleme:
Arı malzemesi satan işyerlerinde veya internet sitelerinde hem kalem şeklinde hem de şişelerde boyalar mevcut. Ana arıları yıllara göre değişen 5 renk ile ve bunları 5 yıllık dönüşümlü olarak değişik renklerle boyamaktayız.
Arı malzemesi satan işyerlerinde veya internet sitelerinde hem kalem şeklinde hem de şişelerde boyalar mevcut. Ana arıları yıllara göre değişen 5 renk ile ve bunları 5 yıllık dönüşümlü olarak değişik renklerle boyamaktayız.
Yıllara göre ana arı renkleri.
Ana arıyı
boyamada en hassas nokta boyanacak ana arıyı tutmak veya kontrol altına
almaktır. Erkek arıları boyayarak bir kaç deneme yapmanın elimizin alışması
için faydası olmaktadır. Zaman içinde gelişerek hiç bir aparat kullanmadan ana
arıları elimizle tutup boyayabiliyoruz.
Ana arıları boyarken abdomeninden (karın kısmından) tutmamak en
önemli ayrıntı. Sırt bölümünden ve ayaklarından kolaylıkla tutuluyor.
Ana arının kanatlarından sağ
elle tuttuktan sonra, hafifçe sol ayaklarını (en az iki ayağını) sol başparmak
ile işaret parmakları arasına alırsak ana arı hiç kıpırdamadan duruyor.
Ana arıyı boyamadan önce, kalemi çerçeveye
bastırarak boyanın kalem ucuna yeterli miktarda akmasını sağlıyoruz ve kalemi
ana arının sırt kısmına hafif dokunuşlarla, büyük nokta şeklinde boyuyoruz.
Kullanacağımız boyanın kokusuz olmasına dikkat etmeliyiz, kokusuz kalemle boyanan ana arı beklemeye gerek olmadan hemen kovana geri verilebiliyor. Kokulu boya ile boyadığımızda, ana arıyı kafese alarak kovana veriyoruz.
Numaralandırma:
Ana arılara yapıştırılan numaralar, arı
malzemesi satan işyerlerinden veya internet sitelerinden edinebilir.
Ana arının kanatlarından sağ elle tuttuktan sonra, hafifçe sol ayaklarını (en az iki ayağını) sol başparmak ile işaret parmakları arasına alıyoruz.
Ana arının kanatlarından sağ elle tuttuktan sonra, hafifçe sol ayaklarını (en az iki ayağını) sol başparmak ile işaret parmakları arasına alıyoruz.
Daha
sonra küçük tüpte bulunan tutkaldan kürdan ucuyla alıyoruz ve ana arının
sırtına az miktarda sürüyoruz.
Aynı kürdanın tutkallı ucu ile numarayı iç
çukuruna değdirerek alıyor ve ters biçimde ana arının sırtına bırakıyoruz. Daha
sonra kürdanı ters çevirip küt tarafı ile numarayı hafifçe bastırıyoruz. Ana
arıyı kısa bir süreliğine (tutkal kuruyana kadar) tüpe alıyoruz.
Çiftleştirme kutularının beslenmesi:
Aynı arılıkta çiftleştirme kutusu ile güçlü koloniler bulunuyorsa, sıvı besleme yapmıyoruz.
Bunun istisnai durumları da var, ancak
yağmalamaya sebep olmamak için katı besleme ürünü tercih ediyoruz.
En önemlisi, çiftleştirme
kutularında ilk arılandırmada kesinlikle sıvı besleme ürünü kullanmıyoruz.
Sebebi…
Sebebi…
Çiftleştirme kutularına silkelenen arılar
arasındaki tarlacıların şerbeti tadıp, eski kovanına geri döndükten sonra,
kovandaki diğer arılarla beraber şerbeti aldığı kutuya tekrar geliyor ve yağma
başlıyor. Bunun için ilk arılandırılan çiftleştirme kutularını kek ile
besliyoruz.
Bazı kekler yumuşak oluyor, bu
gibi yumuşak keklerin strafor bardaklar ile verilmeleri daha uygun olur.
Strafor bardaklar
sıvı besleme yapılırken de kullanışlı olmaktadır. Sıvı beslemeyi bal stoku çok
azaldığında yapıyoruz. Kışa girişte stoku çok az olanlara bal verilmesi daha
uygundur.