ARI SÜTÜ ÜRETİMİ
(Profesyonel Yöntem)
Yerli Arı
Sütü.
Arı sütü (Royal jelly):
Genç bakıcı işçi arıların başlarının iki yanındaki yutak üstü salgı bezlerinden salgılayarak
kurtçukları (larvaları) ve ana arıyı beslemede kullandıkları özel salgı. Tadı
ekşi, kokusu keskin, sarımsı beyaz renkte ve pelte kıvamındadır.
Arı sütü, ana arının
besini olup besin değeri oldukça yüksektir. Aynı genetik yapıya sahip
olmalarına rağmen, kurtçuk (larva) döneminde az miktarda arı sütü ile
beslenenler işçi arı olarak 21 günde doğarken, yoğun şekilde arı sütü ile
beslenenler ana arı olarak 16 günde
doğarlar. İşçi arılar, bal ve polenle beslenerek yoğun çalışma döneminde
yaklaşık 45 gün yaşarken, devamlı arı sütü ile beslenen ve bir günde kendi
ağırlığından fazla yumurta üretebilme kabiliyetine sahip ana arı 3-5 yıl yaşar.
Arı sütünün ana arıda yaptığı bu etkiye
dikkat çekerek insanlar üzerindeki etkileri
araştırılmaya başlanmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Arı sütü, arı
ürünlerinin insan sağlığı için kullanılması anlamına gelen Apiterapinin en
önemli ürünlerinden olmuştur.
Her geçen gün
artan çalışmalardan alınan sonuçlar apiterapinin insan sağlığına olumlu
etkilerini göstermekte ve dünyada hızla gelişen arı ürünleri ile tedavi
yöntemleri hızla yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde Apiterapi, 2014 yılında “Geleneksel,
Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Yönetmeliği” ile yasal zeminde yer
bulmuştur.
Bu yazıda, profesyonel
arı sütü üretiminde uygulanan ve kendi arı sütü üretimimizde kullandığımız yöntemleri
anlatmaya çalışacağım.
Profesyonel
yöntem ile arı sütü üretimini düşünmeyen veya az miktarda arı sütü üretmeyi
hedefleyenler daha önce yazmış olduğum, arı sütünün daha basit tekniklerle
üretildiği “ARI SÜTÜ ÜRETİMİ (Anasız Sistem - Amatörler için)” yazısına bakabilirler.
Arı Sütü Üretiminde Ortam:
Besin değeri
oldukça yüksek olan arı sütünü üretirken, kovandan hasat odasına ve daha sonra
da tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçte kullanılan ortam, malzeme ve
ekipmanlarda temizlik kurallarına uymak gerekir.
Hasat odası.
Temizlik
kurallarına uyabilmek için de çalışılan ortamın uygun olması gerekir. Arı sütü
üretilirken, arılıkta ve hasat odasında, ekip olarak her gün yaklaşık 6 saat
çalışılacaktır. Arılık ve hasat odası bu çalışma süresinde çalışanların temel
ihtiyaçlarını karşılanabilecek şekilde düzenlenmeli, en önemlisi de arılıkta su
ve tuvalet muhakkak olmalıdır.
Hedef Üretim ve Planlama:
Arı sütü üretimi
disiplinli çalışmayı gerektirir. Verimli ve başarılı arı sütü üretimi, her şart
ve hava koşulunda, günlük yapılması gerekenlerin aksatılmadan yapılması ile
mümkün olur. Bir program oluşturularak
arı sütü üretimi yapmak daha faydalı olur.
Yazıda anlatılacakların
daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnek oluşturalım. Örneğimizde besleyici
kovanlar iki grup olarak 40+40 toplamda 80 kovan olsun, diğer ekipmanlar ve
arıları da buna göre hazırlayalım.
Her gün 40
kovandan arı sütü hasadı yapılacağından, 40 besleyici kovan için 10 başlatıcı
kovan belki yeterli olur ama biz bunu 12 başlatıcı kovan olarak düşünelim.
Rahat çalışma için başlatıcı sayısı kadar kenarda destekleyici dediğimiz
arımızın olmasında fayda var. Arı sütü üretimimizi toplamda 104 arı ile yapacağız.
40+40
besleyici kovanlarda +40 başlatıcı kovanlarda olmak üzere toplam 120 arı sütü
çerçevesi, bir çerçevede 4 çıta olmak üzere toplam 480 çıta, her çıtada 2
plastik şerit olacağından toplam 960 plastik şerit kullanılacaktır.
Bir çerçevede
72 ana yüksüğü olacağından, her gün 2880 kurtçuk aktarılacak ve bunun yaklaşık
2000 adedinden arı sütü hasat edilecektir. Bu işler, hasat odasında 3 kişi ve
arı başında 1 kişi olmak üzere toplamda 4 kişi ile yapıldığında rahat bir
çalışma yapılabilir.
Marmara Bölgesi için arı sütü üretimine
başlamak için en uygun zaman Nisan ortası veya Mayıs başı en uygun zamandır. Arı
sütüne başlama zamanı arı gelişimi ve mevsimsel hava koşullarına bağlıdır. Ülkemizin
bazı bölgeleri için bu zamanlama değişiklik gösterebilir. Arı sütü üretimini
sonlandırma kararı için en etkili olan ise, bölgenin çiçektozu (polen)
açısından zengin veya kıt olmasıdır.
Yapılacak işleri bir şema üzerinden takip
edersek daha iyi anlaşılacaktır. Bu şema, daha çok, ileride anlatılacak olan çerçeve
değişimleri konusu için gereklidir.
Çerçeve
Değişim şeması.
Yaptığımız planlamaya göre ilk kurtçuk
aktarımı 20 Nisan’da, ilk hasat 23 Nisan’da yapılacak ve başlatıcılar ile
besleyici kovanlar bu tarihlere uygun şekilde hazırlanacak.
Oluşturulan program dahilinde gerekli
olan ekipmanlar üretim sezonu öncesinde yapılarak, sezon başlangıcında hazır
olması gerekir.
Arı Sütü Çerçevesi ve Çıtası:
Arı sütü üretimi için en önemli
ekipmanlarından biri olan süt çerçevesini biraz tanıyalım. Süt çerçeveleri genelde
3 ve 4 çıtalı olarak kullanılıyor.
Süt çıtaları devamlı olarak çıkartılıp
takılacağı için süt çerçeveleri sert ahşaptan yapılmalı. Çerçevelerdeki
kanallar standart olmalı, çıtalar bu kanallara ne girmeyecek kadar sıkı ne de
kendiliğinden çıkacak kadar gevşek olmalıdır, yani tatlı sıkı olmalıdır.
Çıtalarda arı sütü için özel üretilmiş 9
gözlü plastik şeritleri kullanıyoruz. Bir çıtaya 2 şerit kısa çivilerle çakılır
veya paslanmaz tel sarılarak bağlanır.
Bir çıtada 18, bir çerçevede
72 göz.
Sır mumlarını
veya arının ördüğü mumları (dalakları) benmari usulüyle eriterek fırça ile
çıtaya çakılan plastiklerin her tarafı kaplanacak ama göz içlerine bulaşmayacak
şekilde sürüyoruz.
Besleyici
kovanlarda devamlı olarak ana arı ızgarası kullanılacağı için ana arı
ızgaraları ballık tabanlarına sabitlenmeli. Ana arı ızgarası konduğunda
ballıklardaki çerçevelerin altı ana arı ızgarasına değer ve çerçeveleri ana arı
ızgarasına propolis ile bağlar. Çerçeve verilip alınırken arılara zarar verme
ihtimali yüksektir. Bu olumsuzlukların engellemek için ana arı ızgarası ile
ballık arasına 7 mm veya 8 mm kalınlığında çıta dönülmelidir.
Arı sütü üretimi için standart arıcılık
ekipmanlarına ilave olarak, arı sütü çerçevesi, kurtçuk aktarım kaşığı (transfer
tığı), ahşap veya plastik süt hasat kaşığı, sütün konacağı kavanoz (kavanoz
strafor içinde ve etrafında buz olmalı) ile kurtçuk aktarımı ve süt hasadının
yapılacağı, hijyen kurallarına uygun ortam (çadır, baraka, konteynır)
gereklidir. Yardımcı malzemeler olarak da, masa, petek sehpası (rahle), kafa
lambası, saatçi cımbızı sayılabilir.
Başlatıcı Kovanların Hazırlanması:
Başlatıcı Kovan: Arı sütü üretimi ve
Ana arı yetiştirmek için aktarılan kurtçukların 1 gün süreyle tutulduğu, özel
olarak düzenlenmiş, çoğunluğu genç arılardan oluşan ve bakmaları gereken
yavrusu olmayan veya çok az olan, zengin besin deposuna sahip güçlü koloni.
Bu kovandaki arıların görevi mümkün
olduğunca fazla ana arı olacak kurtçuk adaylarını çok az da olsa arı sütü ile beslemeye
başlamalarıdır. Bu kovanlarda çok fazla beslenecek kurtçuk olduğundan
yüksüklere koyulan arı sütü çok az olacaktır.
Başlatıcı kovan, ana arı, ana arı
olabilecek kurtçuk (larva) ve yumurta olmadan üç şekilde hazırlanabilir.
1- 10
çerçeveli arının anası 2 yavrulu çerçeve ve arısıyla ile birlikte ruşete alınır
veya 7-8 çerçevelik arının sadece anası alınır, alınan bu ana başka kovanda
kullanılabilir veya farklı şekilde değerlendirilir.
Kovandaki arılar kovan içine
silkelenir, yumurtalı, kurtçuklu ve kapalı yavrulu çerçevelerin tamamı başka
kovanlara dağıtılır. Kabarmış petek / çiçektozlu-ballı / kabarmış petek /
çiçektozlu-ballı / kabarmış petek olarak 5 çerçeve şeklinde düzenlenir ve
sıkıştırma tahtası ile sıkıştırılır. Kovan girişi daraltılır.
Bu şekilde hazırlanan kovana 1-2
saat sonra kurtçuk aktarılan arı sütü çerçevesi verilebilir. Bir gün sonra da
ortadaki kabarmış petek alınarak yerine kapanmak üzere yavrusu olan yavrulu
çerçeve verilmesi gerekir. (Yazının ilerleyen bölümlerinde yavru takviyesi
konusunda daha ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.)
2- Kovandaki ana arı, 2 çerçeveli ana arı kafesine,
çıkmak üzere yavrulu çerçeveyle veya kabarmış peteklerle beraber alınır. Ana
arı kovanda bu şekilde 7 veya 8 gün kaldıktan sonra arı 10 çerçeveyse ana arı
kafesindeki yavrulu çerçeveler arısı ile birlikte ruşete alınır. Eğer 7-8 çerçeve
arısı varsa sadece anası alınır ve fazla çerçeveler üzerindeki arılar kovana
silkelenerek arısız şekilde diğer kovanlara verilir.
Kovanda
kalan çerçevelerde ana memesi kontrolü yapılır. Kovan, çiçektozlu-ballı / kapalı
yavrulu/ kapalı yavrulu / kapalı yavrulu / çiçektozlu-ballı olarak 5 çerçeve
şeklinde düzenlenir ve sıkıştırma tahtası ile sıkıştırılır. Kovan girişi daraltılır.
3- Kovandaki ana arı tüpe (kafese) alınarak 7 veya 8
gün tutulur ve bu süre sonunda kovandan alınır. Kovandaki çerçevelerde ana
memesi kontrolü yapılır. Kovan, çiçektozlu-ballı / kapalı yavrulu/ kapalı
yavrulu / kapalı yavrulu / çiçektozlu-ballı olarak 5 çerçeve şeklinde
düzenlenir ve sıkıştırma tahtası ile sıkıştırılır. Kovandaki fazla çerçeveler
arısı kovan içine silkelenerek diğer kovanlara dağıtılır. Kovan girişi
daraltılır.
Başlatıcı
kovanlar aynı arılıkta yeri değiştirilerek, tarlacı arısı olmayacak şekilde
hazırlanmamalı. Kovanda tarlacı arı ve en önemlisi bol genç arı olmalı.
Programımıza
göre başlatıcı kovanlar 19 Nisan’da hazır olmalı.
Başlatıcı
kovanlara her gün çerçeve alınıp verileceğinden bir arada ve hasat odasına
yakın olmaları kolaylık sağlar.
Besleyici (Bitirici) Kovanların Hazırlanması:
Besleyici koloni:
Başlatıcı kolonilerden alınan kurtçuklu ana arı yüksüklerinin olduğu
çerçevelerin verildiği, analı veya anasız olarak düzenlenebilen, genç arı
kadrosu fazla olan güçlü koloni.
Başlatıcı
kovanlarda beslenmeye başlanan kurtçukları yoğun olarak arı sütü ile besleyen
ve hasat edilen arı sütünü üreten besleyici kovanlardır. Arı sütü çerçeveleri
besleyici kovanlarda 2 gün tutulur.
Besleyici
kovanlardan, istenen zamanda kurtçuk aktarımında kullanılmak üzere uygun yaşta
kurtçuğu alabilmeyi ve asıl üretim gayemiz olan arı sütünü en iyi verimle
almayı hedefliyoruz. Bunun için bu kovanlardaki arılar devamlı olarak sıkışık
tutulur.
Besleyici
kovanları hazırlamak için ideal olan 10 çerçeve arısı olan kovanlar olsa da 8
çerçeveli kovanlardan da oluşturduğumuz oluyor.
Besleyici
kovanların kuluçkalığını, Ballı-Çiçektozlu / Açık Yavrulu / Açık Yavrulu / Açık
Yavrulu / Kapalı Yavrulu / Bölme Tahtası şeklinde, alt kısmına ana arı ızgarası
çakılmış ballığı ise, Ballı / Kapalı Yavrulu / Açık Yavrulu / Kapalı Yavrulu / Kapalı
Yavrulu / Bölme Tahtası şeklinde düzenliyoruz.
Eğer besleyici
olarak düzenleyeceğimiz kovan 8 çerçeveyse, Ballı-Çiçektozlu / Açık Yavrulu / Açık
Yavrulu / Kapalı Yavrulu / Bölme Tahtası şeklinde, alt kısmına ana arı ızgarası
çakılmış ballığı ise, Ballı / Kapalı Yavrulu / Açık Yavrulu / Kapalı Yavrulu /
Bölme Tahtası şeklinde düzenliyoruz.
Besleyici kovanların ballıklarında uçuş deliği
olmalıdır. Ballıklarda uçuş deliği olmayan kovanlarda erkek arılar ana arı
ızgarasından aşağı inemeyeceklerinden kovan içinde ölüp kalırlar.
Besleyici kovanın
kuluçkalığı.
Besleyici kovanın
ballığı.
Solda kırmızı ve sağda beyaz grup olarak düzenlenmiş
besleyici kovanlar.
Kırmızı ve
Beyaz ana grupları kendi aralarında da 5’li gruplara (8 adet “Kırmızı 1” 8 adet
“Kırmızı 2 gibi) ayıralım ve bu grupları birbirlerinden ayırabilmek için kırmızılara
kırmızı zeminli numara, beyazlara da beyaz zeminli numaraları çakalım veya
vidalayalım. Kırmızı ve Beyaz ana gruplarda 40’ar kovan olduğuna göre 5’li
gruplar 8’er adet olacak. Çerçeve değişim şeması biraz incelendiğinde bu durum
daha net anlaşılacaktır.
Besleyici
kovanların hazırlanmasında en önemli zaman ilk kurtçuk aktarımının yapılacağı
tarihtir. İlk kurtçuk aktarımı 20 Nisan’da olacağından besleyici kovanların
“Kırmızı 1” grubuna ilk kurtçuk aktarımından 5 gün önce (15 Nisan) siyah
kabarmış petek verilmesi gerekir. Besleyici kovanlar en geç bu tarihte
hazırlanmış olması gerekir.
Destekleme Kovanı:
Destekleme kovanları,
normal düzenini sürdüren, en az 7-8 çerçeve arılı ve tercihen genç ana arılı
olmalıdır. Bu kovanlardan her hafta kapanmak üzere yavrulu çerçeveler başlatıcı
kovanlara verilecektir. Bu kovanları, başlatıcı kovanlarda oluşacak
olumsuzluklarda başlatıcı kovan olarak kullanmak da mümkün.
İş Akışı:
Kovanlar
hazırlandığına göre arı sütü üretiminde her gün tekrar edilen günlük işlerin
neler olduğuna bakabiliriz.
Örneğimizdeki boyutta (hasat odasında 3 kişi ve her gün 40
kovandan arı sütü hasadı) arı sütü üretiminde her gün yapılan işler yaklaşık
5,5 saat sürmekte. Bu süre, aktarım yapılacak peteklerde uygun yaşta
kurtçukların az veya çok olması ve hasat odasındaki ekibin hızına bağlı olarak
kısalıp uzayabilmektedir. Günlük işlerin hasat odasında yapılanları “Hasat
Odası” ve dışarıda , kovanlarda yapılan işleri de “Arı Başı” diye iki kısma
ayıralım.
Hasat odasında
ve Arı başında yapılacak işlerin yaklaşık başlama ve bitiş saatleri aşağıdaki
fotoğraftaki gibidir.
Arı sütü
üretimini yazarken yapılacakları tek tek açıkladıktan sonra günlük iş akışını
yazarak, bu sıra ile uygulanması
gerektiği yazılabilirdi. Bunun yerine, iş akışındaki yaklaşık sıraları ile
açıklamak yapılacak işlerin anlaşılabilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Bunun
için yapılacak işleri günlük sırası ile yazarak devam edelim.
Üç gün önce
kurtçuk aktarımı yaparak arı sütü çerçevelerini başlatıcılara verdiğimizi ve
iki gün önce de başlatıcılardaki arı sütü çerçevelerinin besleyicilere
verildiğini varsayarak, günlük işlere Besleyici Kovanlardan Arı Sütü Çerçevelerinin
Alınması ile başlayacağız.
Arı Başı: Besleyici Kovanlardan Arı Sütü Çerçevelerinin
Alınması.
Arı sütü
çerçevelerini başlatıcılara verdikten 3 gün, yaklaşık 68-70 saat sonra arı sütü
hasadı yapmak için geri alıyoruz.
Sıradan
başlayarak, kovanların ballıklarında olan arı sütü çerçevelerini kovandaki
diğer çerçeveleri yerlerinden oynatmadan çıkarttıktan sonra, çerçevenin alt
köşesinden tutarak üzerindeki arıları kovanın içine silktikten sonra alıyoruz
ve kovanı örtü tahtasıyla veya örtü beziyle kapatıyoruz. Bu kovanlara kısa süre
sonra başlatıcıdan aldığımız arı sütü çerçeveleri verileceğinden, eğer hava
yağmurlu değilse kovan kapağını kapatmıyoruz.
Birkaç çerçeve
çıkarttıktan sonra hasat odasındaki ekibin bir an önce işe başlaması için odaya
veriyoruz. Hasat odasına çerçeve verilirken çerçevelerin üzerinde arı
olmamasına dikkat edilmelidir. Hasat odasına girecek bir arı içeride çalışan
ekibi tedirgin edecektir. Grupta bulunan tüm kovanlardan çerçeveler alınarak
besleyici kovanlardan arı sütü çerçevelerini alma işi bitirilir.
Hasat Odası: Ana Yüksüklerinden (Ana memelerinden) Mumların
Kesilmesi.
Arı sütü
çerçevelerinden çıtalar çıkartılır.
Ana
memelerinin plastikten sonraki, arıların uzattığı mum, uygun alet ile plastik
seviyesinden kesilerek veya bir tarafından kaldırılarak, plastik ana memesinin
yan duvarına veya iki ana memesi arasına yapıştırılır. Burada uygun alet, arı
sütü üretimi için özel yapılan bıçak olabileceği gibi maket bıçağı da olabilir.
Hasat Odası: Ana yüksüklerinden kurtçukların
alınması.
Ana memelerinde, arı sütü
içerisindeki kurtçuk ince cımbız ile alınır veya çıta yan tutularak göz
içindeki kurtçuk ince ahşap çubuk yardımıyla düşürülür.
Göz içindeki kurtçuklar süzgecin
içine alınır. Tüm çıtalardaki kurtçuklar alındıktan sonra, alınan bu
kurtçukların üzerine bir miktar bal dökülür ve kurtçukları parçalamama dikkat
ederek, bal ile hafifçe karıştırılır ve süzülmeye bırakılır. Bu süzülen arısütü
ile bal karışımı, kurtçuk aktarımından önce ana arı yüksüklerinin içine az
miktarda koyulacaktır.
Hasat Odası: Arı sütü hasadı.
Kurtçuk alındıktan sonra göz içindeki arı sütü, süt
hasat kaşığıyla alınarak kavanoza aktarılır.
Yeri
gelmişken hasat ettiğimiz arı sütünün konduğu kavanoz ile ilgili bazı detaylara
değinelim. Arı sütü sıcağa karşı hassastır, bunun için hasat sırasından
itibaren soğuk tutulması gerekir.
Cam kavanozu
plastik kabın içine koyduktan sonra ikisinin arasına, kavanozun içine su girmemesi
için kavanozun üst kısmına yaklaşık 3 cm boşluk kalacak şekilde su ile
dolduruyoruz. Bu kap derin dondurucuya konuyor. Sabah arılığa gitmeden önce
buzun içindeki kavanoza gıda poşeti konduktan sonra bu kabı strafor içinde
alıyoruz. Bu kap arılığa gidiş gelişlerde de devamlı strafor kutu içinde kalıyor.
Bu şekilde
kullanıldığında, arı sütü poşetten çıkartılıp, cam kavanoza alınıp, derin
dondurucuya konana kadar kabın içindeki buz bir miktar erise de tamamen
erimiyor.
Hasat Odası: Tutmayan yüksüklerin temizlenmesi.
Ana arı olarak
kabul edilmeyen (tutmayan) kurtçukların olduğu gözleri arılar mum ile içe doğru
daraltır. Bu gözlerin iç kısmında olan mumlar, keskin olmayan bir metal
yardımıyla, plastiklere zarar vermeden temizlenir.
Hasat Odası: Ana yüksüklerine arı sütlü bal
konması.
Kurtçukların
alınmasından sonra, kurtçukları bal ile karıştırmak suretiyle elde ettiğimiz
arı sütlü balı, çıtalardaki ana arı yüksüklerinin tabanlarına yaklaşık mercimek
tanesinin yarısı kadar damlatıyoruz. Yüksüklere damlatılan bal fazla olmamalı, ana
arı yüksükleri kovanda aşağıya doğru durduğundan akan bal ile birlikte
kurtçuklarda akar. Bu damlatma işi için
kapağı damlalık şeklinde olan ufak plastik bidonlar kullanılabilir.
Hasat odasında
bu işlemler yapılırken arı kovanlarında neler yapılıyor biraz da ona bakalım.
Arı Başı: Başlatıcılardan alınan arı sütü
çerçevelerinin besleyicilere verilmesi.
Besleyici
kovanlardan arı sütü çerçevelerini aldık, bu çerçevelerin yerlerine kurtçuk
aktarımı yapıldıktan sonra başlatıcılarda bir gün süre ile tutulan arı sütü çerçevelerini
vereceğiz.
Başlatıcılardaki
arı sütü çerçevelerini alırken normal petekli çerçeveleri oynatmadan el demiri
yardımıyla çıkarttıktan sonra, arı sütü çerçevesinin alt köşesinden tutarak
(ters vaziyette) kovan içinde bulunan boşlukta hafifçe silktikten sonra kalan
arıları fırça yardımıyla çerçeveden uzaklaştırıyoruz. Silkme işi kurtçukların
göz tabanından kaymayacak (nazikçe) şekilde yapılmalıdır. Arı sütü
çerçevelerindeki arılar sadece fırça ile de uzaklaştırılabilir.
Hava sıcaklığı
da göz önünde bulundurularak, başlatıcılardan alınan arı sütü çerçeveleri kovan
dışında uzun süre tutulmaması gerekir. Bir iki başlatıcıdan alınan arı sütü
çerçeveleri, yatay vaziyette tutulup götürüldükten sonra besleyici kovanlara
verilir. Bu çerçeve verme işleminde de arı sütü çerçeveleri, besleyici
kovanların ballığındaki diğer çerçevelere dokunmadan iki çerçeve arasındaki
boşluktan aşağıya bırakılır.
Başlatıcılardan
arı sütü çerçeveleri alındıktan sonra hava yağışlı değilse sadece örtü
bezlerini kapatıyoruz, kovan kapaklarını kapatmıyoruz.
Besleyici
kovanlarda arı sütü çerçevelerini aldıktan sonra sadece üst örtüleri kapatmış,
hava yağmurlu değilse kovan kapaklarını kapatmamıştık, başlatıcılardan
besleyicilere arı sütü çerçevelerini verdikçe besleyici kovanların kapaklarını
da kapatıyoruz.
Arı Başı: Aktarımda kullanılacak kurtçuklu
peteklerin kuluçkalıktan ballığa çıkartılması.
Sırasıyla her
gün 8 kovandan kurtçuk alacağız. Kurtçuk alınacak kovanın kapağını alıyoruz
(örtü bezi kalıyor), kovanın katını (ballığını) kaldırıp yandaki kovanın
üzerine koyduktan sonra, kuluçkalıkta sağ duvar çerçevesinin bir içindeki
çerçeveyi (niye bu çerçevenin alındığı daha ileride çerçeve değişimi sırasında yazılacak)
aradan çekerek (çerçeveleri kaydırmadan) alıyoruz. Petek gözlerinde yapılacak
kurtçuk kontrolünde uygun kurtçukların olduğu görüldüğünde, çerçeve üzerinde
ana arı kontrolü yapılır. Bu kontrol için ana arıların boyalı olması çok
kolaylık sağlar. Ana arı bu çerçevedeyse kanatlarından tutularak kuluçkalıktaki
diğer çerçevelerin üzerine bırakılır. Ballık üzerindeki örtü bezi kenarından
biraz kaldırılarak kurtçuk alınacak çerçeve (üzerinde arılar ile beraber)
ballıkta bulunan boşluğa bırakılır. Örtü bezi kapatılır, ballık kuluçkalık
üzerine konur, ballığa koyduğumuz kurtçuklu çerçeve daha sonra buradan alınacağı
için kovan kapağı ballık üzerine tam oturtulmadan hafif yan konur veya hiç
konmaz. Diğer 7 kovanda da aynı işlem yapılır.
Arı Başı: Kurtçuk alınacak peteklerin ara ara hasat
odasına götürülmesi.
Hasat
odasındaki durum kontrol edilerek, kurtçuk aktarımı yapılmaya başlanacağı zaman,
kuluçkalıktan ballıklara aldığımız çerçeveler hasat odasına götürülecek.
Kuluçkalıktan ballığa çıkarttığımız kurtçuklu
çerçeveler, üzerindeki arılar ballığın içine (ana arı ızgarasının üzerine)
silkelenerek alınır. Çerçevelerin alındığı kovanlara verilebilmesi için her
alınan çerçevenin ucuna yakın kısımlarına alındığı kovan numarası yazılır.
Kovandan alınan bu çerçeveler üzerinde arı olmamasına dikkat edilerek hasat
odasına verilir.
Her gün yaklaşık 3000 kurtçuk aktarılacak, bu iş yaklaşık 2,5 saat
sürecek. Nisan, Mayıs aylarında havanın serin ve yağmurlu olduğu günler
olacaktır. Kurtçuklar 32-35°C’den yaklaşık
15-20°C’ye çıkacaktır, kurtçukların zarar görmemesi için hasat odasında çok
uzun süre tutulmasında fayda var. Böyle soğuk günlerde hasat odasındaki
çerçeveler yenileri ile daha kısa sürede değiştirilmeleri gerekir.
Polen ve balözü akımının zayıf olduğu dönemlerde kurtçuk bulunmasında
sıkıntı olur. Her gün 8 kovandan kurtçuk alınması gerekirken bunların
yarısından ancak alınabildiği günlerde,
bir önceki gün alınması gerekip alınamayan çerçevelerden bir sonraki gün uygun
kurtçuklar alınabilir. Bunun takibini yapabilmek için not alınması gerekir.
Kurtçuk alınacak kovanlardaki çerçeveler kontrol edildikten sonra o gün kurtçuk
alınacaklar ballığa alınır, bir kısmı yumurta ve bir kısmı kurtçuk olan ama bu
kurtçukların çok küçük ve az olduğu çerçeveler bir sonraki gün alınabilir diye
not edilir.
Not alma işinde kurtçuk alınacak çerçevelerle birlikte, hasat yapılacak
ve çerçeve değişimi yapılacak gruplar ile başlatıcılara hangi günler yavru
takviyesi yapıldığı gibi konular da not edilir.
Hasat Odası: Kurtçuk aktarımı.
Arı sütü
üretiminde siyah petekler çok önemlidir. Çünkü; açık renkli peteklerden kurtçuk
almak zor ve zahmetli olur. Aktarılan kurtçuklar 5 gün önce kovana verilen
siyah peteklerden elde edilir. 18 ile 36 saatlik kurtçuklar aktarılır ama 24
saatlikler idealdir.
Aktarıma uygun olan
kurtçuklar, fotoğrafın orta kısmındaki arı sütü konmuş olanlar.
Kovandan
alınarak hasat odasına getirilen, aktarım için uygun kurtçukların olduğu çerçeve,
petek sehpasına konur ve açısı kafa lambasının ışığı petek gözlerinin tabanını
aydınlatacak şekilde ayarlanır.
Kurtçuk
aktarım kaşığını kurtçuğun sırt kısmından, petek gözünün duvarına yanaştırıp,
kaşığın esnek kısmının kurtçuğun altına girene kadar bastırdıktan sonra,
kaşıktaki kurtçuğu karşı duvara değdirmeden petek gözünden çıkartıyoruz. Kaşık
ucundaki kurtçuğu arı sütü çıtasında göz tabanındaki arı sütü veya bal
damlasına gelecek şekilde bırakıyoruz.
Bir iki
başlatıcıya verilecek kadar kurtçuk aktarımı yapıldığında, hasat odasından bir
çalışan çıtaları çerçevelere takar ve arı başındaki ekip çalışanına verir.
Yazının “Arı
Başı: Kurtçuk alınacak peteklerin ara ara hasat odasına götürülmesi” kısmında,
“bir kısmı yumurta ve bir kısmı kurtçuk olan ama bu kurtçukların çok küçük ve
az olduğu çerçeveler bir sonraki gün alınabilir diye not edilir” yazılmıştı. Kurtçuk aktarımı sırasında, hasat
odasında da bir not alma işlemi var. Petek gözlerinde uygun yaşta olan
kurtçuklar aktarıldıktan sonra, yumurtadan yeni çatlayarak kurtçuk halini almış
ve iyice tabana doğru eğilmiş yumurtaların çok olduğu çerçeveler bir sonraki
gün için not edilir. Çerçeveler hasat odasına verilmeden önce üzerlerine kovan
numaraları yazılmıştı. Not alırken bu numaraları kullanıyoruz.
Hasat
odasında kurtçuk aktarımı yapılırken, arı başında “Kuluçkalık ve ballık
arasında çerçeve değişimi” ile “Kurtçuk
aktarılan arı sütü çerçevelerinin ara ara hasat odasından alınarak
başlatıcılara verilmesi” işi dönüşümlü olarak yapılır.
Arı Başı: Kuluçkalık ve ballık arasında çerçeve
değişimi.
Arı sütü
üretiminde bir sistem çerçevesinde çalışılır. Bu sistem içinde, her gün hangi
kovanlarda nelerin yapılacağı, kurtçukların hangi kovanlardan alınacağı ve 5
gün sonrasında kurtçuk alabilmek için çerçeve değişimi yapılacak kovanlar
bellidir. Bu sisteme uygun hareket edildiğinde
yapılacak işler daha kolay ve basitleşir, yapılanlar bir sistem çerçevesinde
yapılmıyorsa, kovan sayısının fazla olduğunu da göz önüne alırsak işler çok
karmaşık ve can sıkıcı olur.
Yazının
başlarında gördüğümüz “Çerçeve Değişim Şemasına” bir kez daha bakalım.
Çerçeve Değişim Şeması
Çerçeve
Değişim Şemasını biraz incelediğimizde, ilk siyah (boş petek) peteğin 15 Nisan
günü “Kırmızı 1” grubuna verildiği, ilk kurtçukların 20 Nisan günü “Kırmızı 1”
grubundan alındığı, ilk hasadın 23 Nisan’da “Kırmızı” gruplardan (5 kırmızı
grup) yapıldığı görülür.
15 Nisan gününe
geri dönelim ve “Kırmızı 1” grubundan başlayarak 9 çerçeve arının bulunduğu
kovana kat atarak siyah (boş) petek verelim. Bu tarihten itibaren her gün bir
gruba (8 kovan) olmak üzere 10 günde, 10 gruba siyah petek verilecek, 25 Nisan’da
çerçeve değişimleri başlayacak, sırasıyla her gün bir sonraki gruba olmak üzere
çerçeve değişimi yapılacak ve aynı gruba 10 gün sonra sıra gelecek.
15 Nisan Kırmızı 1 grubu.
Kapalı yavrulu
çerçevelerde ana arı kontrolü yaparak, tabanına ana ızgarası çakılmış ballığa
alıyoruz. Ana arıyı kuluçkalıkta bırakıyoruz. Kapalı yavru olup da, yavruların
çıkmakta olduğu (Çıkan Yavrulu) çerçeveleri 6 ve 10 numaraya alalım. İki duvar
ballı ve çiçektozlu çerçeve kuluçkalıkta 1 ve 5 olarak kalsın. 4 numaralı çerçevenin
olduğu yere boş (siyah) peteği koyalım. Bu siyah petek düzgün işçi arı gözleri
olan petek olmalı, orta kısımlarında erkek arı gözleri olan ve düzgün olmayan
petekler buraya konmamalı. Kuluçkalık ve ballıktaki çerçeveler bölme tahtası
ile sıkıştırılır.
20 Nisan Kırmızı 1 grubu.
20 Nisan günü
“Kırmızı 1” grubundan kurtçuk alınacak. Kuluçkalıktaki çerçeveler iyi
düzenlenmişse, ana arıda bir sıkıntı yoksa ve arı nüfusu iyiyse, siyah petek
verildikten 5 gün sonra aktarım yapılacak kurtçuklar 4 numaralı çerçeveden alınabilir.
25 Nisan Kırmızı 1 grup
Çerçeve değişimden önce.
21 Nisan gününden
sonra gruplara beslemeleri için arı sütü çerçeveleri verilmeye başlandı. Tarih
25 Nisan olduğunda, 10 gruba siyah petek verilmiş ve siyah petek verdiğimiz ilk
grup olan “Kırmızı 1” grubunda çerçeve değişimi yapmaya sıra gelmiştir.
Çerçeve
değişiminde 4,7 ve 8 olmak üzere 3 çerçevenin yerini değiştireceğiz. Çerçeve
değişimi yapmadan önce bu çerçevelerin durumlarına bir bakalım. Burada 4,7 ve 8
yazıldı ama kovanda arı nüfusu arttıkça, mesela kovan 12 çerçeve olduğunda bu
çerçevelerin olduğu yerler aynıdır ama numaraları değişir. Arı sütü çerçeveleri
her zaman ballıkta soldan 2. çerçevenin sağına konur, çerçeve değişiminde yerleri
değişecek çerçeveler de arı sütü çerçevesinin sağı ve solundakilerdir. Kuluçkalıkta
siyah peteğin verileceği ve ballığa çıkacak çerçevenin yeri sağ duvarın bir
içindeki, 4 çerçeveli kuluçkalıkta 3 numara, 6 çerçeveli kuluçkalıkta 5
numaralı yerdir.
4 numaralı
çerçeveden 5 gün önce kurtçuk aktarımı yapıldığı için bu çerçevede değişik
yaşlarda kurtçukların olması normaldir. Bu çerçevede, bir kısmı kapalı
diğerleri 1-2 gün içinde kapanacak kurtçuklarla, aktarım sırasında alınan
kurtçukların yerine tekrardan yumurta atılmış ve bunlar kurtçuk halini almış
olabilir.
8 numaralı
çerçevenin olduğu yere kat konulurken açık yavru koymaya dikkat etmiştik, onun
için bu çerçevede kapalı yavru olmalıdır ve bundan sonraki çerçeve
değişimlerinde de bu çerçevede kapalı yavru olacaktır ve bu çerçevenin yeri
değiştirilirken ana arı memesi kontrolü yapılacaktır.
7 numaralı
çerçeveye kat atılırken kapalı yavru koymuştuk. Bu çerçevedeki yavrular çıktı
ve çerçeve boşaldıysa kuluçkalığa inecek bu çerçevede kapalı yavrular fazla
kaldıysa, ballıktaki herhangi bir boş çerçeveyi 7 numara kabul edip onu
kuluçkalığa indirip 7 numaradaki çerçeveyi boş çerçevenin yerine
koyacağız. Burada amaç boş çerçevenin
kuluçkalıkta 4 numaraya indirmek. Bundan sonraki çerçeve değişimlerinde 7
numaradaki çerçeveyi boş bulacağımız için bu sıkıntı olamayacak.
25 Nisan Kırmızı 1 grup Çerçeve
değişiminden sonra.
Çerçeve
değişimi yapmak için kovan kapağını ve örtü bezini kaldırıyoruz, 7 numaralı
çerçeveyi alarak ana arı memesi kontrolü (ilk çerçeve değişimi olduğu için) yapıyoruz
ve üzerinde arıları ile ballığın boş kısmına koyuyoruz. 8 numaralı çerçeveyi
alıyoruz ana memesi kontrolü (her çerçeve değişiminde) yapıyoruz ve 7 numaraya
koyuyoruz. Kovan bu haldeyken ballığı kaldırıp yandaki kovanın üzerine
koyuyoruz. 4 numaralı çerçeveyi alıyoruz, üzerinde ana arı olup olmadığını
kontrol ediyoruz. Genellikle çerçeve değişimi sırasında ana arı bu çerçevede
olmaz ama eğer ana arı bu çerçevedeyse kanatlarından tutarak kuluçkalıktaki
diğer çerçevelerin üzerine bırakıyoruz ve çerçeveyi arılarıyla beraber ballıkta
8 numaraya koyuyoruz. 7 numaradan alıp ballığın boş kısmına koyduğumuz boş
petekli çerçeveyi arılarıyla beraber kuluçkalıkta 4 numaraya koyuyoruz. Ballığı
kuluçka üzerine koyuyoruz ve kovanı kapatıyoruz.
Çerçeve
değişiminde kuluçkalığa konan ilk siyah petek 10 gün kuluçkalıkta, 10 gün arı
sütü çerçevesinin sağında ve 10 günde arı sütü çerçevesinin solunda kalarak
toplam 30 gün sonra tekrar aynı yerine, yani kuluçkalıkta sağ duvar
çerçevesinin soluna konur.
Bu işlerin her
zaman bu kadar kolay olmadığını da belirtmek gerekir. Balözü akımının ve
çiçektozunun çok olduğu veya çok az olduğu dönemlerde bazı sıkıntılar olur. Bu
konuya daha detaylı olarak yazının “Arı Sütü Üretiminde Besleyici Koloni
Yönetimi“ bölümünde değinelim.
Arı Başı: Kurtçuk aktarılan arı sütü çerçevelerinin
ara ara hasat odasından alınarak başlatıcılara verilmesi.
Kurtçuk aktarımı yapılan arı sütü çerçeveleri çok
bekletilmeden 1-2 başlatıcıya verilecek kadar oldukça hasat odasından alınarak
başlatıcı kovanlara verilir. Arı sütü çerçeveleri hasat odasından alınıp kovana
götürülürken ana arı yüksükleri yukarı bakacak şekilde veya çerçeveler yan
tutularak götürülür.
Başlatıcılarda
1 gün kalarak besleyici kovanlara verilen arı sütü çerçeveleri alındıktan sonra
sadece örtü bezleri kapatılmıştı. Bir elimizde hasat odasından aldığımız
çerçeveler varken diğer elimizle başlatıcı kovanların örtü bezi açılır ve
çerçeve aralarındaki her boşluğa arı sütü çerçeveleri bırakılır. Başlatıcı
kovanlarda arılar sıkışık vaziyette tutulduğundan, arı sütü çerçeveleri aşağı
hemen inmez, arı yoğunluğundan dolayı yavaş yavaş iner, arı sütü çerçeveleri
yakarıdan aşağı bastırılarak indirmek arı ölümlerine yol açacaktır bundan
sakınılmalıdır.
Günlük
iş akışında başlatıcı kovanlarda yapılacak son işlem şurup verme işidir. 1/1
oranında önceden hazırlanmış şurup 200-300 ml kadar başlatıcılara verilir ve
kovan kapakları kapatılır.
Arı Başı: Kurtçuk alınan peteklerin işleri bittikçe
alındıkları kovanlara verilmesi.
Kurtçuk
alınacak petekleri ara ara hasat odasına verip işleri bittikçe de kovanlara
geri vermek gerekir. Hava sıcaklığının düşük olduğu günlerde bu işin daha çabuk
yapılmasında fayda vardır.
İşi biten
çerçeve hasat odasından alınır ve alındığı kovan başına gelinir. Çerçeve sehpa
üzerine bırakıldıktan sonra kovanın katı kaldırılır ve yandaki kovanın üzerine
konur. Kurtçuk aldığımız çerçeveyi aldığımız yere bırakıyoruz ve katı yerine
koyuyoruz. Kurtçuk alınan çerçeveler
yerlerine verildikten sonra günlük işlerimiz bitiyor.
Günlük yapılan
işler dışında haftada bir başlatıcılara yavru takviyesi yapılması gerekir.
Yavru Takviyesi ve Ana Arı Memesi Kontrolü:
Başlatıcı
kovanlar 3 ay, bazı bölgelerde 5 ay anasız kalır. Bu süreç içinde kovanlarda yalancı
ana oluşmaması için, ilk başlangıç hariç diğer zamanlarda yavrusuz kalmamaları
gerekir. Yavru takviyesiyle, uzun süre anasız kalacak arıların yalancı ana
yapmaları önlemiş ve arı sütü üretecek genç arı nüfusunun devamı sağlanmış
olunur.
Yavru
takviyesi, kurtçuk aktarımı yapılan arı sütü çerçevelerinin başlatıcılara
verilmesinden önce tamamlanmalıdır.
Verilecek
yavru nasıl olmalı?
Peteğin orta
kısmı kapalı yavrulu ve kenarlarında değişik yaşlarda açık yavru bulunan
petekli çerçeveler takviye için ideal olanlardır. Takviye olarak verilen
çerçeveyi her zaman aynı yere koymak ana memesi kontrolü yaparken kolaylık
sağlar.
Takviye olarak
verilecek yavrulu çerçeve, kovandaki çerçevelerin tam ortasına yani 3 numaraya
konur. Eskiden 3 numarada olan çerçeve bir hafta sağa, diğer hafta sola kaydırılır.
Kovanda bir çerçeve arttığına göre dış duvarlardaki en çok sırlı balı olan
çerçeve kovandan alınır.
Arılar, arı
sütü çerçeveleri dışında, peteklerde ana memesi yapmaya başladığında devam
etmelerine müsaade edilmemeli. Bunun için 2-3 günde bir başlatıcı kovanlarda
ana memesi kontrolü yapmak gerekir.
Ana memesi
kontrollerinde tüm çerçeveler elden geçirilmez. Sadece son verilen çerçevenin
üzerindeki arılar kovan içine silkelendikten sonra, başlanmış ana arı memeleri
varsa bunlar bozulur ve çerçeve tekrar yerine konur.
Besleme:
Arıların arı
sütü üretebilmeleri için çiçektozuna (polene) ve balözüne ihtiyaçları vardır.
Arı sütü üretimi yapılacak bölgenin, üretim süresi boyunca çiçektozu ve balözü açısından
zengin olması durumunda verimli üretimden söz edilebilir.
Aktarılan
kurtçukların kabulü için yoğun bal akımı dönemi dışındaki zamanlarda başlatıcı kovanlarının
beslenmesi gerekir.Beslemeyi 1/1 şeker şurubunu günde 200-300 ml vererek
yapıyoruz.
Besleyici
kovanlarda ise; erken ilkbaharda yapılan normal kovan beslemelemeri dışında arı
sütü üretimi için özel bir besleme yapmıyoruz.
Bu besleme sonucu olarak başlatıcı kovanlarda
bal fazlalığı oluşur. Bu ballı petekler
yavru takviyeleri sırasında kovandan alınarak süzülmesi gerekir. Şeker
şurubu verilerek yaptırılan ve süzülen bu bal, tekrar arıların beslenmesinde
kullanılır.
Arı Sütü Üretiminde Besleyici Koloni Yönetimi:
Çerçeve
değişimleri yukarıda yazılmıştı ama kovan güçleri ile doğadan gelen çiçektozu
ve balözü akımı miktarı her zaman aynı olmuyor. Bu değişik durumlarda ve zamanlarda
uyguladığımız bazı çerçeve hareketlerini yazayım.
4+4=8 çerçeveli kovanlar
Nisan ayı
ortalarında 8 veya 9 çerçeve olan arılarımıza da ballık koymuş ve arı sütü
üretiminde kullanmaya başlamıştık. Bu güçteki arılarınla 10 çerçeveli arıların
yönetimi aynıdır. Çerçeve değişimi sırasında yerleri değişecek çerçevelerin
yerleri (kuluçkalık sağ duvarının bir içi ve arı sütü çerçevesinin sağı, solu)
aynıdır, sadece yazıda kullanılan resimlerdeki numaraları farklıdır.
4+4=8 çerçeveli kovanlarda
çerçeve değişiminden sonraki durum.
Burada şunu da
tekrarlamakta fayda var; arı sütü besleyici kolonileri her zaman sıkışık
tutulmaları gerekir, çerçevelerin üzerinde arı yoğun olarak bulunmalı bu
şekilde olan arılardan ancak verim alınabilir.
Ham Petek ilave edilmesi
Zamanla
kovanda arı sayısı artar ve arılar bölme tahtası dışına taşar bu durumda olan
arılara çerçeve değişimi sırasında ham petek verilir. 5 gün sonra bu
kovanlardan kurtçuk alınacağından kovan düzeni bozulmadan, ilave edilecek ham
petek kuluçkalıktaki sağ duvar (5 numaralı çerçeve) çerçevesinin dış kısmına
konur.
5+5=10 çerçeveli kovanlarda
çerçeve değişiminde ham petek ilave edildikten sonraki durum.
Normal
kolonilerde ham petek duvar çerçevelerinin iç kısmına konduğu halde arı sütü
üretiminde ham petek niye duvar çerçevesinin dışına konur? Duvar çerçevesinin
iç kısmına ballıktan indirilecek yavrusu çıkarak boşalan çerçeve verilecek, ana
arının önce bu çerçeveye yumurta atması ve 5 gün sonra da bu çerçeveden kurtçuk
almamız gerekir. Normal düzen içindeki kovanlarda duvar çerçevelerinde bal ve
çiçektozu olur. Arı sütü üretiminde besleyici olarak kullanılan kovanlar
sıkışık tutulduklarından, kuluçkalıktaki yer darlığından dolayı duvar
çerçeveleri de zamanla yavru ile dolar. Çoğalma arzusunda olup yeterli güce
olaşan arılar en dışa koyduğumuz ham peteği kabartır ve ana arı bu peteğe
yumurta atar ve kovan düzeni bozulmamış olur.
Verilen bu ham petek 10 gün sonra yapılacak
çerçeve değişiminde kontrol edilir. Petek kabartılmış ve yumurta atılmışsa
soldaki duvarın iç kısmına (2 numara yerine) alınır, kuluçkalıktan ballığa
çıkacak yavrulu çerçeveye ilave olarak bir tane de “Kapalı çıkan yavrulu”
çerçeve ballığa (arı sütü çerçevesinin iki sağına) alınır. Kuluçkalığa sağ
duvar dış tarafına tekrar ham petek verilebilir. Kuluçkalığa yeni ham petek
verildiğinde kovanda 6+6=12 çerçeve olur.
6+6=12 çerçeveli kovanlar
Bazı
kovanlarda çerçeve sayısı 12 ve daha fazla olabilir. 12 çerçeveli kovanların
çerçeve değişimi aşağıdaki gibidir.
6+6=12 çerçeveli kovanlarda
çerçeve değişiminden sonraki durum.
Arı sütü
üretiminde besleyici kovanlarda kuluçkalıktaki çerçeve sayısı 6 dan fazla
olursa, bazı kovanlardan kurtçuk alınması gereken zamanda kurtçuk almak pek
mümkün olmuyor. Bu gibi, yaşlı veya az yumurtlayan ana arısı bulunan kovanların
kuluçkalıktaki çerçeve sayısı iyi ayarlanması gerekir.
Ana arısı iyi yumurtlamayan
kovanlar
Bazı
kovanlarda 10 çerçeve arı olsa da ana arısı istediğimiz gibi yumurtlamıyor ve
kurtçuk alamıyorsak, çerçeve değişimi sırasında kuluçkalıktan ballığa 2 çerçeve
çıkartılabilir. Kovandaki çerçeveler kuluçkalıkta 4, ballıkta 6 çerçeve olarak
düzenlenir. Bu uygulamada, her çerçeve değişiminde yaptığımız gibi “Açık+kapalı
yavrulu” (5 gün önce kurtçuk alınan)çerçeve arı sütü çerçevesinin sağına
alındıktan sonra bir tane de kuluçkalıktan “Kapalı çıkan yavrulu” çerçeve arı
sütü çerçevesinin iki sağına alınır. Çıkan yavrulu çerçevenin ballığa
alınmasındaki amaç, ana arının başka yer bulamayarak bizim verdiğimiz boş
peteğe yumurta atmasını sağlamak içindir.
İki çerçeve ballığa
çıkartılarak çerçeve değişi yapılan kovan.
Aynı gruptan 5 günde bir kurtçuk almak için
Normal
düzende siyah (boş) petek verildikten 5 gün sonra aynı gruptan kurtçuk alınır
ve 5 gün sonra da çerçeve değişimi yapılır. Aynı gruptan 10 gün de bir kurtçuk
alınmış olur.
Çerçeve değişi yapılmadan
önce.
Uygulamanın
ilk aşaması, çerçeve değişimi sırasında “Ana
arısı iyi yumurtlamayan kovanlar” kısmında yapıldığı gibi kuluçkalıktan
ballığa 2 çerçeve çıkartarak yapılır.
İki çerçeve ballığa
çıkartılarak çerçeve değişi yapılan kovan.
Bundan
5 gün sonra bu gruptan kurtçuk alınır. Bu sırada 5 gün önce kuluçkalıktan
ballığa çıkarttığımız çıkan kapalı yavrulu (üstteki resimde, ballıkta 2
numaralı çerçeve) çerçevedeki petek gözlerinin çoğu boşalmış olmalı. Bu
çerçeve, kuluçkalıkta tam ortaya (sağdan üçüncü olarak) konur.
Çerçeve değişiminden 5 gün
sonra, kurtçuk alındığı gün.
Bundan 5 gün
sonra kuluçkalığın ortasındaki (2 numara) çerçeveden kurtçuk alınabilir. Kurtçuk
alındığı gün artık 10 gün geçmiştir ve çerçeve değişim zamanı gelmiştir. Yine
kuluçkalıktan ballığa 2 çerçeve çıkartılarak bu uygulama devam ettirilebilir.
Bu uygulama balözü akım döneminde pek işe yaramamaktadır.
Yoğun balözü akımında çerçeve değişimi
Yoğun
balözü akımlarında, çerçeve değişimi yapılırken, arı sütü çerçevesinin solunda
bulunan kapalı yavruların çıkarak boşalttığı petek kuluçkalığa indirilecekken
çıkan yavruların yerinin bal ile dolduğunu görürüz.
Yoğun balözü akımından
yapılacak çerçeve değişimi öncesi.
Bu
peteğin yarısı bile bal ile dolmuş olsa kuluçkalığa konması iyi netice vermez.
Bunun için depomuzda siyah kabarmış peteklerimiz olması gerekir.
Yoğun balözü akımında yapılan
çerçeve değişimi sonrası.
Çerçeve
değişiminde diğer çerçeve hareketleri normal olarak yapılır. Sadece arı sütü
çerçevesinin solundaki (7 numara) çerçeve üzerindeki arılar kovan tabanına
silkelenerek, kuluçkalıkta bölme tahtası dışına konur. Böylece kovandaki çerçeve
sayısı artmadığı için arılar fazla dağılmamış olur.
Yoğun çiçektozu akımında
Yoğun
çiçektozu akımında kuluçkalığa verilen boş petekler 5 gün sonra kurtçuk alınmak
için bakıldığında, petek gözlerinde yavrudan çok çiçektozları ile dolu olduğu,
bazen hiç yavrunun olmadığı görülür.
Bu
durumu aşmak için yoğun çiçektozu akımlarında muhakkak çiçektozu toplanmalıdır.
Besleyici koloniler ana memesi yapar ve oğul verir mi?
Besleyici
kovanlara ilk arı sütü çerçevesi verilirken, ballıklarda ana memesi kontrolü
yapmak gerekir. Bunun dışında çerçeve değişimlerinde yapılan kontrol yeterli
oluyor. Ballıkta başlanmış ana memeleri olduğu için kuluçkalıktan yukarıya
çıkarttığımız açık yavrulardan pek ana memesi yapmıyorlar.
Kuluçkalıkta
ise; arı sıkışıkta tutuluyor olsa çerçeve değişimleri ve ham petek verilerek
yavru alanı devamlı açılmış oluyor. Bunun için sıkışmadan dolayı oğula
niyetlenen koloni ile karşılaşılmadı. Bu durum birazda arının oğul vermeye
meyilli olması ile de alakalıdır.
Bazı Detaylar:
Arı sütü
üretiminde, her ne kadar basit ve ufak şeylerde olsa da işimizi kolaylaştıran
şeyler olduğu için kullandığımız bazı ekipman ve uygulamalardan da bahsedelim.
Arı sütü çıtalarının saklanması
Arı sütü
üretiminin sezon sonunda arı sütü çıtalarının temizliği yapılarak
poşetlendikten sonra derin dondurucuda 2 gün bekletiyoruz. Daha sonra bir
sonraki sezona kadar depomuzda saklıyoruz.
Kafa lambası
Kurtçuk
aktarımı yaparken kafa lambaları kullanıyoruz. İlk kullandığımız kafa lambaları
pilliydi. Şarj edilebilir pilleri her gün şarj etmek gerektiği için
uğraştırıyordu. Eskiden beri arılığımızda güneş enerjisi ile elektrik üretiyor
ve arılığımızda 12 volt elektrik vardı. Bir süredir kafa lambalarının pil
bölümüne bir aparat yaptırarak 12 voltu 4,5 volta düşürmüş ve kafa lambalarını
kablolu olarak kullanmaya başlamıştık. Isınma ve temas etmeme gibi
sorunlarından sonra en son olarak, 12 volt ile çalışan 2 ve 2,7 wattlık
mercekli ledleri kullanmaya başladık. Kullandığımız bu led lambalar kablolu oldu
ama bunlardan memnunuz.
Servis sehpası
Hasat
odasına devamlı olarak çerçeve girişi ve çıkışı oluyor. Çerçeveleri hasat
odasındaki ekip arkadaşımızdan alıp veriyorduk, bu alış verişte beklemeler ve
zaman kayıpları oluyordu. Çerçeveleri kapı kenarına yere koyabilirdik ama bu da
sağlıklı olmazdı.
Çerçeve
alış verişini yapmak için üzerinde açılı dayanakların olduğu bir sehpa
kullanmaya başladık. Kovanlardan gelen ve içeriden kovanlara gidecek
çerçeveler, kapı yanında bulunan bu sehpaya konuyor ve hasat odasına veya arı başındaki ekibe haber
verilerek bunlar buradan alınıyor.
Verim:
Arı sütü üretiminde verim, çıta başı ve
kovan başı alınan süt ile ölçülür. Başlatıcı ve Besleyici kovanlardaki genç arı
nüfusu, arı sütü üretimi yapılan bölgedeki flora ve ekip başarısı verime etki
eden faktörlerdir. Aynı bölgede alınan verim yıllar içinde bile farklı
olabilir.
2016 yılı arı sütü üretiminde
elde ettiğimiz arı sütü miktarlarını paylaştığımızda verim konusu daha iyi
anlaşılacaktır.
Grafikte
görüleceği gibi çiçektozu ve balözü akımının olduğu günlerde üretim artıyor,
arının çalışamadığı veya çiçektozu ve balözü akımının az olduğu günlerde üretim
azalıyor. Arı sütü verimini etkileyen en önemli faktör çiçektozudur. Kovana
çiçektozu gelmiyorsa arı sütü üretiminde önemli ölçüde azalma olur.
Arı Sütü Saklama Koşulları:
Arı sütü, hasat anından tüketim anına kadar soğuk zincir bozulmadan +5°C nin altındaki sıcaklıkta, ışık geçirmeyen cam
kaplarda tutulmalıdır. Arı sütü ile
ilgili yapılan çalışmalarda buzdolabında +5 °C 6 ay, derin
dondurucuda -18 °C 18 ay süreyle tazeliğini koruduğu görülmüştür.
Hasattan sonra
küçük cam kavanozlara alınarak derin dondurucuda saklanması en ideal olanıdır.
Arı Sütünü Nasıl tüketeceğiz?
Bu soru üretenlere
devamlı sorulur.
Üreticisi için
bu soruyu cevaplamak arı sütünü üretmekten daha zordur. Sorunun asıl muhatabı
doktorlar olmalıdır. Maalesef ülkemizde Apiterapi konusunda çalışan veya
çalışmalardan haberdar olup da destekleyici olarak hastalarına tavsiye eden
doktor sayısı çok az. Arı sütü çoğunlukla hastalar tarafından ve değişik
kanallarda yapılan araştırmalarda ulaşılan bilgiler sonucunda kullanılmaktadır.
Arı sütü kullanımı ile ilgili kabaca bilgi vermek gerekirse; ahşap veya
plastik çubukla, aç karnına, mümkünse sade (bala karıştırmadan) olarak, dil
altında tutularak, sağlıklı insan için günde 300 ile 500 mg arasında
kullanılabilir. Hastalar için destekleyici tedavi amacıyla genellikle kabul
edilen günlük doz 1 gramdır.
Bazı
tüketiciler arı sütünü saf olarak değil de bal ile karıştırarak tüketmeyi
tercih ediyorlar. Bir kısım tüketici ve arıcımızda, arı sütünün bal ile
karıştırıldığında soğuk tutulmasına gerek olmadığı yönünde bir inanış da
mevcut. Bu durumda aklımıza şu soru geliyor; arı sütünün içinde bulunan değerli
maddeler saf olarak soğuk kaldığında korunabiliyorken bal ile karıştırıldığında
nasıl oluyor da oda sıcaklığında aynı değerini koruyabilir? Korunduğuna nasıl
kanaat getiriliyor? Bu yönde yapılmış bir çalışma yok. Onun için arı sütünün
bal ile karıştırıldığı durumda bile buzdolabında tutulması gerekir.
Arı sütünün
yapılan karışımlar ile tüketilmesinde bir diğer sıkıntıda günlük doz konusudur.
Karışım öyle yapılmalı ki, bir günde yiyeceğiniz karışım ile alacağınız arı
sütü miktarı, günlük tüketmeniz gereken miktar kadar olmalıdır.
EN ÖNEMLİSİ SAĞLIKLIYKEN
TÜKETEBİLMEK.
Arı sütü üretmek isteyenler için değerli bir kaynak, emeğinize, elinize sağlık.
YanıtlaSilEllerine emeğine sağlık çok faydalı Arıcılık adına çok yararlı bilgiler.
YanıtlaSilTeşekkürler bilgilerinden her zaman faydalanıyoruz.
Kenan bey surekli takipteyiz. Emeğinize yüreğinize sağlık. Paylaşım çok işimize yarayacak.saygilarimla
YanıtlaSilEmeğinize sağlık.
YanıtlaSilTakip ettiğim 2 kişiden biriside sizsiniz.
Hedefimin gerçekleşmesi için, hazırladığınız şu bilgiler işlerimi çok kolaylaştıracak.
Takipteyim :)
Allah razı olsun , insanlık adına değerli bir çalışma olmuş.
YanıtlaSilKenan abi gerçekten yazıların ile arı sütü ilmine ışık tutacak bir çalışma yazısında bulunuyorsun. eşek ölür kalır semeri insan ölür yaşar eseri ben bir yalovalı hemşerin olarak arı sütü için verdiğiniz bilgilerden ötürü nesillerle isminizi hayır ile yad edeceyiz Allah ebeden razı olsun.
YanıtlaSil