Türkiye’nin birçok yerinde 2016 yılı yazı ve sonbaharı arıcılık için hiç de iyi geçmedi. Kurak geçen
yaz ve sonbaharda polen sıkıntısı
oluştu. Arıların protein ihtiyacını karşılayan polenin az olması arıların yavru
üretimini azaltmasına neden olurken aynı zamanda da arı sağlığını olumsuz
etkiledi. Kışa kuvvetli ve genç arılar ile girilmesi gerekirken, kadro kaybı
yaşayan ve zayıf arılarla girildi. Arıların bir kısmı kışa dahi giremeden yok
oldu. Kış aylarının geçmiş yıllara göre daha sert geçmesiyle Türkiye’deki
arıların yarısı kaybedildi. Kıştan çıkabilen arılar ise zayıftı.
İşletmemizde
2016 yılında yaklaşık 110 arı (başlatıcı,besleyici ve destek koloniler) ile arı
sütü üretimi yapıldıktan sonra kışa 160 arı ile girdik ve %15 kayıpla çıktık.
2017
yılında arı sütü üretimimizi arttırmak istediğimiz ve Muğla arısını arı sütünde
denemek istediğimiz için Mart ayında Aydın ilinden 3 ayrı işletmeden arı alarak
arı sayımızı arttırdık.
Planlamamızı
120 besleyici koloni üzerinden yaparak hazırlıklarımızı yaptık.
25
Nisan’da ilk kurtçuk aktarımı ile arı sütü üretimine başladık.
2017 yılını daha iyi değerlendirebilmek için 2016
yılı verilerine şöyle bir göz atalım.
2016
yılında 80 besleyici, 30 civarında da başlatıcı ve destekleyici olmak üzere 110
arı ile 20 Nisan’da arı sütü üretimine başlayıp, 10 Temmuz günü sonlandırarak,
81 günde 78 hasat yapmıştık. Hasat odasında 3, arı başında ise 1 kişi olmak
üzere 4 kişi çalışmıştık. Geçen yıl aldığımız arı sütü miktarı ile çıta,
çerçeve ve sezon ortalamaları aşağıdaki tablodadır.
2016
yılında bir kovandan 385 gram, toplamda 80 besleyici kovandan 30,8 kilo arı
sütü hasadı yapılmıştır.
2017
yılı 120 besleyici, 40 civarında da başlatıcı ve destekleyici olmak üzere 160
arı ile 25 Nisan’da arı sütü üretimine başlayıp 31 Temmuz günü sonlandırarak,
98 günde (bayram arası nedeniyle) 91 hasat yaptık. Hasat odasında 4, arı
başında ise 1 kişi olmak üzere 5 kişi çalışmıştık. Aldığımız arı sütü miktarı
ile çıta, çerçeve ve sezon ortalamaları aşağıdaki tablodadır.
2017
yılında bir kovandan 490 gram, toplamda 120 besleyici kovandan 58,8 kilo arı
sütü hasadı yapılmıştır.
Arı
sütü üretiminde yapılanların bir kısmına ve bu verileri nasıl elde ettiğimize
biraz bakalım.
120
besleyici kovanla çalışan bir arı sütü üretim işletmesinde her gün 60 arıdan
arı sütü hasadı ve bu alınan sütlerden boşalan çerçeve ve çıtalara kurtçuk
aktarımı yapılır. İşletmemizde 4 çıtalı çerçeve kullandığımız, her çıtada 18
ana arı gözü (memesi) olduğundan, hasat sonrasında her gün 4320 kurtçuk
aktarımı yapılır.
Kovanlardan
toplanarak hasat odasına gelen bu çerçevelerden çıtalar çıkartılır. Tutmuş ve
beslenen ana arı adaylarının olduğu gözlerdeki mum çıkıntıları kesilirken tek
tek sayılır. Aktarılan kurtçukların hasat edilme yüzdeleri buradan çıkar.
Hasat
sonrasında alınan süt hassas terazide tartılır ve günlük alınan süt miktarı
tespit edilir. Bir kovandan alınan arı sütü miktarı ise günlük alınanın hasat
edilen kovan sayısına bölünmesi ile bulunur. Bir gözden alınan arı sütü miktarı
ise o gün alınan arı sütünün tutmuş ve hasat edilen göz sayısına bölünerek
bulunur.
Bu
veriler her gün alınarak bilgisayarda Excel tablosuna ilave edilir. Aşağıdaki
tabloları bu şekilde topladığımız verilerle oluşturduk.
Bir kovandan alınan arı sütü sezon ortalaması 10,7 gram.
Bir günde alınan arı sütü sezon ortalaması 646 gram.
1 gözden alınan arı sütünde sezon ortalaması
0,24 gram.
Aktarılan
kurtçukların hasat edilme yüzdelerinin sezon ortalaması %62 olmuştur. Başlatıcılardan
alınıp besleyici kovanlara verilen çerçevelere bakıldığında kurtçukların kabul
görme oranı genellikle %80-90 arsında olmakta ama besleyici kovanlarda bunların
bir kısmı temizlenerek oran düşmektedir.
Sonuç
olarak 120 besleyici, 40 başlatıcı ve destek kolonilerle, 98 günde toplam 58,8 kilo arı sütü elde ettik. Bir besleyici kovan başı 490 gram. Türkiye
ortalamasına bakarsak aldığımız bu arı sütü miktarı gayet iyi aslında ama daha
da iyisini yapmamız gerekir.
Önümüzdeki
sezon bir besleyici kovandan alınan arı sütü miktarını arttırma hedefindeyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder