Ocak ayından beri varroa için hiçbir kimyasal ya da organik asit kullanmadığım kovanlarıma varroa ile mücadele için organik asitlerden olan Oksalik asit ve Formik asidi kullanmayı tercih ettim.
Kendime şöyle bir program hazırladım.
4 gün aralıklarla 2 defa Oksalik asit buharı ve 2 defa da %85'lik Formik asit.
Başlangıç ile bitiş arası 13 gün oldu.
Oksalik asit için arıcılarımız da şöyle bir algı var; oksalik asit, yavrunun olmadığı dönemde ve yılda bir defa yapılır.
Oksalik asidin hangi uygulanış şekli yılda bir defa kullanılması tavsiye edilir?
Sıvı formu.
Ben ise Oksalik asidi buharlaştırarak kullanmayı tercih ediyorum.
Yavru konusu ise; sadece formik asidin kapalı gözlerdeki varroalara etki ettiği bilgisi var ama ne kadar etki ettiği hakkında pek bilgi yok, o yüzden formik asidin de kapalı gözlerde ki varroalara etki etmediğini var sayarak, yavrulu dönemde hangi kimyasalı veya organik asidi kullanırsak kullanalım varroa mücadelesi en az 12-13 gün (erkek arı yavrusu varsa 15 gün) sürmeli.
Eğer uzun süre etki eden şeritlerden değil de anlık etki eden kimyasal ya da organik asitleri kullanıyorsak, kullanım aralıkları 3-4 gün aralıklarla 4 veya 5 defa kullanılmalı.
Uzun süre kullanılabilen kimyasal içerikli şeritlerin de kullanım kılavuzlarında yazdığı süre kadar kovanda tutulmalarının gereksiz hatta mahsurlu taraflarının olduğu fikrindeyim.
Kimyasal şeritleri bırakıp kullandığım organik asitleri yazayım.
Oksalik asit buharını arı uçuşunun olmadığı akşam saatlerinde yapsam da buhara maruz kalan arılar az da olsa uçuyorlar, oksalik asit buharı için kovan arkalarına deldiğim delikler bu açıdan iyi iş görüyorlar.
Oksalik asit buharını 4 gün ara ile 2 defa yaptım.
2 defa oksalik asit buharından sonra polen çekmecelerine atılan varroalar.
Polen çekmecelerinde, genelde 50-70 varroa saydım.
Pudra şekeri ile varroa sayımı yaptığımda da en çok varroaya rastladığım bir kovanın polen çekmecesinde çok sayıda varroa vardı.
İkinci oksalik asit buharı uygulamasından 4 gün sonra ilk formik asidi ve 4 gün sonra da ikinci formik asidi yaptım.
Formik asit ile ilgili daha önce yazdığım bir yazının adresini de yazayım, okumak isteyenler olabilir.
http://kenangisan.blogspot.com/2011/08/bal-aldk.html
Aralık ayı sonuna veya Ocak ayı başında yavrusuz dönemi yakalayıp bir oksalik asit buharı daha yapmayı düşünüyorum.
Formik asit ile ilgili daha önce yazdığım bir yazının adresini de yazayım, okumak isteyenler olabilir.
http://kenangisan.blogspot.com/2011/08/bal-aldk.html
Aralık ayı sonuna veya Ocak ayı başında yavrusuz dönemi yakalayıp bir oksalik asit buharı daha yapmayı düşünüyorum.
5 yorum:
Kenan Bey,
Almanya'da Formik asitin kapalı gözlerdeki Varoalara etki ettiği bütün arıcılarca söyleniyor. 1982den 2011 yılına kadar Hohenheim Üniversitesi Arıcılık bölümünde görev yapmış olan Dr. Gerhard Liebig ile görüştüm, kendisi Varroa ile mücadelede gercekten uzman. Oda Formik asitin etkisini teyit ediyor. Bana söylediği şu: Oksalit asit sıvı yada gaz seklinde bir jenerasyonda bir defadan fazla uygulanmamalı ve %95lik bir başarı oranı yakalamak için ise kesinlikle kapalı yavru olmadıgı zaman kullanılmalı.
Saygılarımla
Gökhan bey,
Formik asidin kapalı yavru gözlerine etki ettiği söylentisi sadece Alman'ya da ki arıcılar arasında söylenmiyor, bilimsel makalelerde de var. Olmayan ise; kapalı yavru gözlerindeki varroaya ne kadar etki ettiği ile ilgili yeterli çalışma.
Formik asidi ben de yıllardır kullanıyor ve etkisini görüyorum.
Oksalik asidin sıvı formunun bir defa kullanılması konusuna katılıyorum. Hatta; arı sayısı az olan zayıf kovanlarda kullanılmamalı.
Oksalik asidin buhar formu için bahsetmiş olduğunuz kişiye katılamayacağım. Oksalik asidin buhar formunu 3 yıldır kullanıyorum arılarda fazla sıkıntı olduğunu gözlemlemedim. Kalıntı açısından da bir sıkıntı olmadığını biliyorum.
Oksalik asit buharı bir defadan fazla kullanılmamalı diyenlerin neye dayanarak bunu söylediğini de öğrenmek isterim.
Kenan abi bir yanlışı düzeltmek istiyorum. Almanya'da buharlaştırma yasak, insanları teşvik etmemek için çeşitli şeyler anlatılıyor. Bende Dr. Liebigden duyduğum şeyi yanlış algılamışım. Kendisiyle son yazışmamda: Oksalit asit buharlaştırmayı birer hafta arayla 3-5 defa kullanmakta bir sakınca yok, hatta buhardan sonra bir defa sıvı damlatma bile uygulayabilirsiniz, diye yazdı. Ama kendisi ısrarla buharlaştırmanın insan sağlığı için çok zararlı olduğunu söylüyor.
Bir yanlışımı düzeltmiş oldum böylelikle:)
Kurban Bayramınız mübarek olsun, Hayırlı Bayramlar dileklerimle...
Gökhan bey,
Oksalik asit buharının arıcılara zararlı olduğunu her fırsatta bende yazıyorum.
Arıcı oksalik asit buharı ile ilaçlamayı mutlaka asit buharı için üretilmiş maske kullanarak yapmalı.
Sizinde kurban bayramınız mübarek olsun.
Kenan bey ve Gökhan dostum merhaba.
Oksalit asit buharlastirmayi bende basit bir aparat ile iki kez yaptim bu ay icinde ve sonucu gercekten guzel.. Ve uygulamasi gayet kolay..
Bir tur formik yapilsa bile , bir kac tur oksalit yapilarak varroa gercekten minumuma indirilebiliyor.
Hatta hazir buharlastirma aparatlarindan bir tane alinip , kovanlar arkadan delinerek , sadece oksalit asidi bal hasadinan eylul sonuna kadar 4-5 tur yapilmasi cok kolay ve risksiz olur..
Yorum Gönder