06 Ağustos 2013

Varroa Sayımı

Varroa mücadelesi öncesi arılarımızda ne kadar varroa olduğunu öğrenmek çok önemli mi?

Çok da önemli değil.

Arılarımızda ne kadar varroa bulunuyor?

Varroa mücadelesi ile ne kadarını temizledik?

Arılarımızda ne kadar varroa kaldı?

Asıl önemli olan varroa mücadelesi sonrasında ne kadar varroanın kaldığıdır.

Mücadele öncesi arılarımızda ne kadar varroanın olduğunu ve mücadele sonrasında kalanları bilirsek, yaptığımız mücadele yönteminde başarılı olup olmadığımızı anlar ve önümüzdeki dönemlerde yapacağımız mücadele yöntemleri için ön hazırlık yapma şansımız olur.  

Varroa sayımını nasıl yapıyoruz?

 Bir kovanoza 2 parmak kadar kuru (nemsiz) pudra şekeri koyuyoruz. 

Bu kavanozun üzerine, silkeyeceğimiz çerçevedeki arıların kavanoza girmesini sağlayacak, huni vazifesi görecek bir düzenek gerekiyor. 

Bunun için, plastik su kabının dibini keserek ve yanlarından biraz ezerek kullandım.


 Varroa sayımı yapacağımız kovandan açık yavruların olduğu bir çerçeveyi, arılarıyla beraber alarak plastik kap içine 2 parmak kadar arı silkeliyoruz.

 Kavanoz içindeki arıların pudra şekerine iyice bulanmalarını sağlamak için 5 dakika süre ile çeviriyor ve çalkalıyoruz.
   
 Daha sonra kavanoz içindekileri göz aralıkları 0,5 mm olan eleğe döküyoruz.

 Pudra şekerini elerken arılar kendiliğinden uzaklaşıyor.

Sayım yaptığım bazı kovanlarda 1 veya 2 adet varroa çıktı.



 Bir kovanda çok varroa çıktı.

5 dakika çalkalanmış ve pudra şekerine bulanmış arılar birbirlerini temizlemeye uğraşıyorlar. Bazıları da uçarak kovanlarına tekrar giriyorlar.

Bu iş için, kavanoz da arının geçemeyeceği kadar delikler veya sinek teli olan bir kapak daha iyi olacak.

Kavanozon kapağı hiç açılmadan, pudra şekeri kavanozdan dökülür ve kovanozda kalan arılar tekrar alındığı kovana verilir.     

Arılarımızın paraziti Varrolar.


3 yorum:

Ali KOCA dedi ki...

Arıcı arkadaşlarım varroa mücadelesinde hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın ister organik asitler,ister kimyasal ilaçlar ve isterse doğal mücadele yöntemleri olan kekik,portakal kabuğu,defne yaprağı gibi mutlaka uygulamadan sonra varroa kontrolü yapın.Sonuçları O sene olmasa bile bir sonraki seneler faturası çok ağır olabilir.. Varroa kontrolü ve hesaplama...
Yaptığımız uygulamadan sonra bir kovandan yaklaşık 300 kadar canlı arıyı bir kavanoza alıp bir miktar pudra şekeri kullanarak çalkalayıp ince süzgeçten eleme yaptıktan sonra arı ve varroa sayımını yapmaktır.Başarılı bir uygulama yapıp yapmadığımızı buradan tespit etmek mümkündür. Hesaplama şekli Örnek..Test yapılan arı sayısı 291 Varroa sayısı 14 ---14/291*100=4,81 kovandaki % 4,81 varroa oranı % 95.19 ise mücadele başarı oranı gösterir. Toplam kovan sayımızın %10 karar kovandan alacağımız % ortalaması mücadeledeki başarı oranını gösterir...iyi çalışmalar..

A. Gökhan Dellal dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=-ZQmm78nMnE
Bu adresten izleyebilirsiniz. Hem arılar dediğiniz gibi ziyan olmuyor. Yada altı tamamen telli ve çekmecesi olan kovan kullanılabilir. Almanya'da hemen hemen bütün kovanların alt kısmı tamamen telli. Günlük doğal düşen Varoa sayısına göre uygulamanın ne zaman yapılacağına karar veriyorsunuz. Tabi hava şartlarını da göz önünde bulundurarak

Kenan GİŞAN dedi ki...

Gökhan bey, ufak değişikler dışında sistem aynı.