Arıcılığa başlayınca ilk defa tarım il müdürlüğünden sekiz kovan almıştım, daha sonra arıları bölüp suni oğul yöntemiyle çoğaltmaya karar verince kovana ihtiyacım oldu. Arıcılıkla ilgili malzeme satan bir firmadan kovan satın aldım. Her ne kadar standart ölçülerde olduğu söylensede, hem kovanlarda hemde çerçevelerde ufak tefek ölçü farklılıkları vardı, çerçeveler kovanlarda problem yaratıyordu.
Standart dışı kovan ve çerçeveler, arıcıların en büyük problemlerlerden bir tanesi olduğunu düşünüyorum.
Kovan ve çerçevelerde standardizasyonun olmadığını tespit edince, eskiden beri ağaç işlerine ilgi duyardım. Keresteleri işleyebilmek için makina arayışına girdim. Piyasada profesyonellerin kullandığı veya amatörler için makinalar vardı. Profesyoneller için olanları hem ebat olarak büyüktü hemde pahalıydı, amatörler için olanları ise genellikle çin malıydı ve bana güven vermedi.
Bunun için tornacı olduğumdan, makinayı kendim yapmaya karar verdim. Makina yaparken iki makinanın yaptığı işi tek makinada yapabilmeyi istedim. Makinanın tasarımını bilgisayarda yaptıktan sonra makinanın imalatına başladım, işlerimden vakit buldukça makinayı yaptığım için iki ayda bitirebildim.
Her iki taraf da tek motordan ayrı ayrı hareket alıyor ve biri çalışırken diğer taraf duruyor.
Bence maddi imkanı ve yeri olan arıcılara bunun gibi veya berzerlerinden sahip olabilirlerse çok faydalı olacağını düşünüyorum.