23 Şubat 2008

KOVAN YAPIMINDA KULLANDIĞIM MAKİNA

Arıcılığa başlayınca ilk defa tarım il müdürlüğünden sekiz kovan almıştım, daha sonra arıları bölüp suni oğul yöntemiyle çoğaltmaya karar verince kovana ihtiyacım oldu. Arıcılıkla ilgili malzeme satan bir firmadan kovan satın aldım. Her ne kadar standart ölçülerde olduğu söylensede, hem kovanlarda hemde çerçevelerde ufak tefek ölçü farklılıkları vardı, çerçeveler kovanlarda problem yaratıyordu.


Standart dışı kovan ve çerçeveler, arıcıların en büyük problemlerlerden bir tanesi olduğunu düşünüyorum.


Kovan ve çerçevelerde standardizasyonun olmadığını tespit edince, eskiden beri ağaç işlerine ilgi duyardım. Keresteleri işleyebilmek için makina arayışına girdim. Piyasada profesyonellerin kullandığı veya amatörler için makinalar vardı. Profesyoneller için olanları hem ebat olarak büyüktü hemde pahalıydı, amatörler için olanları ise genellikle çin malıydı ve bana güven vermedi.

Bunun için tornacı olduğumdan, makinayı kendim yapmaya karar verdim. Makina yaparken iki makinanın yaptığı işi tek makinada yapabilmeyi istedim. Makinanın tasarımını bilgisayarda yaptıktan sonra makinanın imalatına başladım, işlerimden vakit buldukça makinayı yaptığım için iki ayda bitirebildim.


Makinanın sol tarafında marangozların yatar diye tabir ettikleri testere olan kısım var.


Makinanın sağ tarafında ise planya kısmı var.


Her iki taraf da tek motordan ayrı ayrı hareket alıyor ve biri çalışırken diğer taraf duruyor.
Bence maddi imkanı ve yeri olan arıcılara bunun gibi veya berzerlerinden sahip olabilirlerse çok faydalı olacağını düşünüyorum.

2 yorum:

BAHTİYAR KOR dedi ki...

Kenan bey merhaba sizi tebrik ederim bende marangozum emekli oldum işi çocuklara bıraktık arıcılık yapıyoruz köye banada lazım sizden temin etme imkanımız varmı kaça çıkar randuman veriyormu ceveplarsan sevinirim hem yatar hem pulanya gördüğüm kadarıyla delik işide var galiba hoşça kal.BAHTİYAR KOR.. http://bahtiyarkor28.blogspot.com.

Kenan GİŞAN dedi ki...

Bahtiyar bey merhaba, ben tornacıyım ama makina imalatı yapmıyorum,oto yan sanayiine çalışıyorum. Makinayı kendim kullanmak için yaptım, çok kullanışlı oldu fotoğrafta net görünmüyor olabilir testerenin yan tarafında tahtayı 90 derece veya 45 derece kesmekte kullandığım bir kanal var.Kanala siperli kızak takarak tahtaları 90 derece veya 45 derece kesebiliyorum.
Planya kısmıda gayet iyi iş görüyor.
Makinanın maliyeti yaklaşık 600 ytl.cıvarında (işçilik hariç).