28 Ağustos 2008

EŞEK ARISI

Ağustos ayıyla beraber eşek arılarıda geldiler. Eşek arısıyla nasıl mücadele edebileceğimi araştırdım, araştırma sonucu eşek arılarından kesin kurtuluşun yuvalarını bulup yok etmek olduğunu anladım. Ben arıların yanına hafta sonlarında gittiğim ve arılarım köy kenarında olduğundan, eşek arıların yuvalarını bulmam şimdiye kadar mümkün olmadı. Köyde 330 hane var eşek arılarıda çatı aralarını çok seviyor.

Araştırmalarımda bazı arkadaşlar, eşek arılarının kola şişelerine girdiğini ve çıkamadığını söylediler. Denedim eşek arısından çok bal arısı telef oldu. Arkadaşlara bu yöntemi tavsiye etmiyorum.

Bal arısı, içinde kola olan şişenin ağzında.


Şişe içinde ölen arılarım.



Bazı arkadaşlar bal arılarının bira şişesine girmediğini ama eşek arılarının girdiğini söylediler. Onu da denedim, sonuç yukarda. Kolaya göre daha iyi fakat bira şişesinede bal arısı giriyor ve ölüyor.


Daha sonra Asım Kadıoğlu'nun blogunda yazdığı, fare öldürmek için kullanılan yapışkan maddeyi kullandım.

Sonuç olarak: En başarılı yöntem (kesin sonuç vermesede) fare yapışkanı.

Yapışkan madde birgün arıların yanında kaldı. Yedi tane eşek arısı yakalanmış, bir o kadar sarıca arı ve bir o kadar da bal arısı yakalanmış.

En azından ölen bal arısı azınlıkta.

6 yorum:

ŞEKERLİ dedi ki...

Kenan bey hata yapmışsınız yada o metodu size kim tavsiye ettiyse sizi yanlış yönlendirmiş.

Şişenin içine bal arısını cezbetmeyen, ama eşek arısını cezbeden yiyecekler koymalısınız.

Mesala şişenin içine balık, tavuk,sirkeli su koyarsanız sadece eşek arıları girer,bal arısı girmez.

Ama şekerli su koyarsanız iki tür de girer.

Bir tavsiye daha bu tür tuzaklar güzel işler çok ta eşek arısı öldürür.

Ama civarda ne kadar eşek arısı varsa hepsini arılığa toplar.

Tuzaklara yem koymadığınız anda eşek arıları kovanlara saldırmaya başlar.

Unknown dedi ki...

değerli dostum öncelikle kolay gelsin allah yardımcın olsun eşek arılarıyla yaptığın çalışmalara bir kaç pratik önermek isterim pet şişeleri üstten keserek huni biçiminde geri sok ve içine ekşimiş şeker şerbeti koy 2. si fare yapışkanlı tahtayı yere koyma bilindiği üzere bu dönemde ölümü gelen arılar fazla uçamadan yerde koyun sürüsü gibi gittiklerinden mutlaka kapana düşmekteler benim fare yapışkanlı tahtalarım arılığın üstünde tek bir tane dahi bal arısı yakalanmadı birde sarıcalarla arı malzemeleri satılan yerlerdeki tel örgülü kapanlar var onlardan 5 tane aldım tavuk ciğeri takıyom onlarca yakalanıyor ama bitmiyor

Fatih dedi ki...

merhaba arkadas, bu sorunla hic karsilasmadim ama cok seminerlere katildigimdan ve kitap okuyup surekli internete ariciligi takip etigimden aklimda hazir bulunmakta genelde arici hocalarinin genelde cozumu guclu kolonilerle calismaktir ama ikinci bir yontemde bira alinda ilk duydugumda biraz cekindigim bir madeydi ama senin boyle bal arilarinin oldugunu gorunce anlatmak istedim bira 0.2 l lik cam siselerin yarisini bosaltarak yari dolu bira siselerden birkac tane kovanlarin yaninda bulundurmaktir bal arisi kesinlikle girmemekte sadece esek arilari birayi tercih etmekte girdigi sisede sarhoslanan esek arisi burda olup kalmakta ..eminim faydasi olur ..saygilarimla

Kenan GİŞAN dedi ki...

Arkadaşlar yorumlarınız için teşekkür ederim.

Geçen sene telli kapanlardan kullanmıştım sarıca arılar giriyor ama eşek arıları pek rağbet etmemişti.

Eşek arıların benim kovanlara girmeye çalıştığını daha görmedim ama kovan önlerinden uçan arıları kapıp götürüyorlar.

Denemelere devam edeceğim.

Corfu bee dedi ki...

look this site ...hallo from corfu greece
http://photobees.blogspot.com/2008/09/blog-post_05.html

Ali bacakoglu dedi ki...

Nasil yapmamiz gerekiyor saci ari ve esek arsindan kurtulmamiz nasil olacak