11 Şubat 2009

İLAÇLAMA VE SEZONUN İLK KONTROLÜ

Hafta sonu hava sıcaklığı 14 dereceydi.

Yavrunun olmadığı dönemde yapılan varroa mücadelesinden daha iyi sonuç alınacağından; kovanlara iki değişik markadan ilaç (Bayvarol , Varostop) kullandım.
Bir açıklama : Bayvarol'u geçen ilkbaharda kullanmıştım. Sonbaharda yaptığım ilaçlamada, kovanlarda fazla miktarda varroa ölüsü görünce Bayvarolla ilgili kafamda soru işaretleri oluşmuştu. Bundan dolayı Bayvarol ve Varostop'u etken maddesi aynı (Flumetrin) olsada farklı markaları denemek için ayrı kovanlarda kullandım.

Kovanları açmışken birazda kontrol ettim.


Bir kovan haricinde arılarımın durumlarında herhangi bir anormallik yoktu. Bir kovanda arılar huzursuzdu, iyi kontrol edemedim. Ana ölmüş olabilir, haftaya hava müsait olursa tekrar bakıp başka bir kovanla birleştirebilirim.


Şubatın başında, kovanlardaki çerçevelerde, çoğu açık gözlü, az sırlanmaya başlanmış, taze bal görmek beni şaşırttı. Üç haftadır ballıbaba çiçeği açık, heralde balı bu çiçekten yaptılar.


Çoğu kovanda azda olsa yavru var. Çoğu kapalı gözlü.




Yukarıdaki ve aşağıdaki fotoğrafları 4 çerçevelik kovandan çektim. Yeni toplanan bal görülmekte.



Bu çerçevede de sonbahardan kalan bal bulunmaktadır.

4 yorum:

HB dedi ki...

Hem Bayvarol hem de Varroastop etken maddesi aynı...

Flumetrin.

mahmudiyearicilik dedi ki...

Maaşallah bol bereketli bir yıl olması dileği ile,

SAYGILAR

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Gişan,uygulamalarınızda kolaylıklar diliyor,önümüzdeki dönemde kayıp vermeden bol verimli bir sezona başlamanızı temenni ediyorum.Gereğini yerine getirmişsiniz ilerdede güzel haberler duymak ümidimizle,kolay gelsin.

Kenan GİŞAN dedi ki...

İlgi gösterip yorum yaptığınız için teşekkür ederim.
Bir açıklama : Bayvarol'u geçen ilkbaharda kullanmıştım. Sonbaharda yaptığım ilaçlamada, kovanlarda fazla miktarda varroa ölüsü görünce Bayvarolla ilgili kafamda soru işaretleri oluşmuştu.
Bundan dolayı Bayvarol ve Varostop'u etken maddesi aynı (Flumetrin) olsada farklı markaları
denemek için ayrı kovanlarda kullandım.